BIJELE MRLJE NA NOKTIMA: / Uzrok, posljedice i kako ih pravilno liječiti?

Image
Foto: Thinkstock, IvanLonan
1.5.2017.
11:00
Thinkstock, IvanLonan
VOYO logo

Svima se dogodilo da su na svojim noktima primijetili čudne bijele mrlje ili brazde. Kao i na drugim dijelovima tijela, promjene koje nisu uobičajene mogu upućivati na različite zdravstvene probleme.

Većina bijelih mrlja na noktima uzrokovane su mjehurićima zraka ispod noktiju. Najčešće se javljaju prilikom neke manje ozljede, a mogu biti i nasljedne. Osim bijelih mrlja na noktima, promjene koje se mogu dogoditi na noktima su nabori, blijeda podloga nokta, tamne crte, zadebljani nokti i promjena boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SIMPTOMI NA DLANU: /

Već jedan pogled u prste otkriva 12 poremećaja i bolesti

Image
SIMPTOMI NA DLANU: /

Već jedan pogled u prste otkriva 12 poremećaja i bolesti

Zašto nastaju bijele mrlje na noktima?

Zdrav nokat trebao bi biti blago ružičaste boje s bjelkastim polumjesecom na korijenu nokta. Ako na noktima nailazite na brazde, udubine ili bijele mrlje, ovo bi mogli biti neki od uzroka.

1. Bijele mrlje na noktima mogu ukazivati na bradavice i gljivice

Ako uz bijele mrlje primijetite kako se nokat zadebljao i počeo mijenjati boju u sve tamniju, to jest žućkastu, moguće je da se radi o gljivičnoj infekciji. Proces infekcije je brz tako da preporučujemo da se što prije obratite liječniku za pravilnu terapiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Novi proizvod za liječenje gljivične infekcije nokta

2. Prvi simptomi psorijaze

Bijele mrlje na noktima koje su pojačane i udubljenjima, mogu ukazivati na prve simptome psorijaze. Psorijaza je kronična upalna kožna bolest koju karakteriziraju crvenilo i perutavost kože prekrivene ljuskicama. Na noktima se pojavljuje u obliku udubljenja plave boje na površini ili krajevima.

Image
Foto: Thinkstock, Pixland

Lomljivi nokti mogu, uz tanku i suhu kosu i kožu, biti jedan od simptoma niske razine hormona štitnjače. Umor, bol, nakupljanje kilograma i probleme s pamćenjem, također su simptomi ovog stanja štitnjače.

3. Znak pojave sarkoidoze

Bijele mrlje na noktima mogu biti znak sistemske bolesti sarkoizode koja inače zahvaća kožu, pluća i druge organe. Sarkoidoza je rijetka bolest u kojoj se mesnati upalni čvorići iznenada javljaju na jednom ili više dijelova tijela, pa tako i na noktima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Plummerov nokat i prekomjeran rad štitnjače

Ako ste uz bijele mrlje otkrili da su vam nokti sve mekši i blago plavičasti, to stanje nazivamo Plummerov nokat. Ovaj problem može upućivati na hipertireozu. Hipertireoza je naziv za prekomjernu funkciju štitnjače. Prekomjerna funkcija štitnjače uzrokuje i lučenje viška hormona što ima utjecaj na naš organizam. Može uzrokovati stres, treskavicu i opadanje kose. Ako vidite ovakvu promjenu, obavezno se obratite liječniku.

5. Bijele mrlje uz horizontalne bijele crte

Pojava horizontalne bijele crte preko cijele površine nokta uz bijele mrlje može ukazati na srčani zastoj, malariju ili Hodgkinovu bolest. Ovo je jedan od glavnih znakova da je došlo do snižavanja razine bjelančevine albumina u krvi. Taj poremećaj može izazvati bolest bubrega, cirozu jetre i nepravilna prehrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock, Pixland

Kako liječiti bijele mrlje na noktima?

Za liječenje ovog problema ne postoji instantno rješenje, ali dugotrajnim održavanjem higijene sigurno ćete spasiti svoje nokte. Ako ste primijetili bijele mrlje na noktima, postoji šansa da je uzrok nepravilna prehrana i nedostatak kalcija. Iako su neka istraživanja pokazala kako kalcij čini mali dio nokta i nema utjecaj na nastanak bijelih mrlja, pravilna i zdrava prehrana ipak imaju velik utjecaj. Također, organizmu i noktima često nedostaje minerala mangana. Ove mrlje mogu uzrokovati i nedavne ozljede ili ogrebotine. Ako za bijele mrlje nije odgovoran ni jedan od navedenih problema, radite na tome da štitite svoje nokte i što više pazite na zdravu prehranu i dovoljnu hidraciju organizma.

U svakom slučaju bijele mrlje na noktima nemojte ignorirati, kao ni ostale promjene jer su povezane sa zdravljem i funkcioniranjem vašeg organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo