Play ponuda

BEZOPASNO TETOVIRANJE? / Ljetna razonoda koja ostavlja trajne ožiljke na koži

Image
Foto: Thinkstock, amlanmathur

Iz američke agencije za hranu i lijekove FDA izdali su upozorenje svima koji misle da je tetoviranje crnom kanom bezopasno.

15.6.2016.
0:01
Thinkstock, amlanmathur
Play ponuda

'To što je tetovaža privremena, ne znači da nije riskantna', rekla je dr. Linda Katz, direktorica FDA ureda za kozmetiku i boje.

Stručnjaci posebnu pažnju skreću na tintu od 'crne kane' koja sadrži para-fenilenediamine (PPD), proizvod od katrana kamenog ugljena koji je odobren za uporabu u bojama za kosu, ali je poznato da kod nekih ljudi uzrokuje burne reakcije na koži.

Za razliku od trajnih tetovaža kod kojih se tinta ubacuje ispod kože, tinta od 'crne kane' ucrtava se po koži. Zbog svoje realističnosti ove su tetovaže posebno popularne na plažama i sajmovima tijekom ljeta.

Od crvenila do ožiljaka

Osim što ostavljaju trajne mrlje na plahtama i izazivaju gnjev kod vlasnika hotela, ove privremene tetovaže mogu ostaviti trajne ožiljke na koži nekih osoba. U FDA su primili žalbe o crvenilu, plikovima, užasnim lezijama, gubitku pigmentacije, povećanoj osjetljivosti na suncu, pa čak i trajnim ožiljcima u odraslih i djece koji su imali tetovaže od crne kane.

Reakcija se može javiti odmah, nekoliko dana nakon izlaganja ili čak dva ili tri tjedna nakon što je privremena tetovaža stavljena.

Kako prepoznati pravu kanu od ove crne tinte koja se samo tako naziva? Prije svega po intenzivnoj crnoj boji. Osim toga, ako tinta brzo ostavlja trag na koži, najvjerojatnije je riječ o crnoj boji za kosu na bazi PPD-a.

Provjerite što vam 'umjetnik' stavlja

Tradicionalna kana mora ostati na koži nekoliko sati, pa čak i cijelu noć, prije nego ostavi dugotrajni crtež. Boja takve privremene tetovaže je isprva obično narančasta, a tek kasnije potamni.

Kako nestaje tako se opet vraća u narančastu boju. Ako je za ostavljanje traga na vašoj koži 'kani' potrebno manje od jednog sata, a umjetnik vam obećava da će crtež biti crn najvjerojatnije koristi PPD, a ne kanu.

Tradicionalna crvenkasto-smeđa kana i tetovaže koje se lijepe na kožu (one koje izgledaju kao naljepnice, a uz pomoć malo vode ostanu na koži), nisu uključene u upozorenje.

Prava kana se dobiva iz biljke, pasta joj je zelenkasto smeđa ili kaki boje. Miriše po povrću ili borovima tj. nekim eteričnim uljima. S druge strane PPD često uopće nema miris. No u slučaju da umjetnici koriste direktno boju za kosu miriše po izbjeljivaču ili amonijaku.

Play ponuda
Play ponuda