U časopisu Journal of Clinical Nutrition američki istraživači su ukazali na činjenicu da niske razine vitamina B2 i B6 dovode do nakupljanja homocisteina, koji se smatra rizičnim čimbenikom za pojavu karcinoma debelog crijeva, te da se povećanim unosom tih vitamina sprečava navedena bolest.
Životinjske izvore vitamina B2 naše tijelo lakše koristi, a to su prije svega jaja, jetra, bubrezi, mlijeko i mliječni proizvodi (jogurt, sir), riba (posebno losos), janjetina i puretina. U biljkama vitamin B2 ćete naći u špinatu, blitvi, brokuli, prokulicama, šparogama, rajčici, grahu, orašastim plodovima, pivskom kvascu, integralnim žitaricama, pšeničnim klicama, soji, gljivama i bananama.
Skladištenje namirnica u konzervama, pečenje ili kuhanje mesa te alkohol mogu smanjiti količinu vitamina B6 u hrani, kojeg ima u jetri, suhom i svježem kvascu, bananama i ribi.
Previše vitamina B12 šteti?
Istraživanje nije pokazalo povezanost između povećanog unosa vitamina B12 i karcinoma debelog crijeva, dok su rezultati pokazali da žene u postmenopauzi koje su konzumirale hranu obogaćenu folnom kiselinom (B9), imale povećan rizik od karcinoma debelog crijeva.
Autori studije objašnjavaju rezultate činjenicom da na početku obogaćivanja (1998. godina) nije bilo dostatne kontrole namirnica, te su one obogaćivane prekomjernom količinom folne kiseline. Od 2000. godine su razine folne kiseline u obogaćenoj hrani smanjene.
http://www.vitamini.hr/