APOKALIPSA: / Novi sojevi superbakterija otporni su na sve, a postaju jos gore

shimmer fallback

Albert Aleksandar, ogrebao se dok je orezivao ruze. Stafilokoci i streptokoci usli su u ranu i ubrzo je 43-godisnjak bio u bolnici zbog smrtonosnih apscesa na oku, plucima i licu.

13.3.2015.
12:31
Play logo

Za nekoliko dana, pala mu je temperatura i vratio mu se apetit. No zalihe eksperimentalnog lijeka bile su male. Nakon sto je nestalo penicilina, vratila se teska upala i Alexander je umro.

Od tada, antibiotici su mnoge smrtonosne bolesti ucinili tek manjim neugodnostima. No prema alarmantnim rezultatima, mozda se vracamo u vrijeme prije antibiotika, u kojem je svaka ogrebotina, upala ili upala pluca mogla znaciti smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enzim koji svaku bakteriju pretvara u cudoviste

Zbog pretjerane uporabe antibiotika, bakterije su sve otpornije i svakog dana nastaju novi sojevi superbakterija protiv kojih nemamo lijeka. Samo u Velikoj Britaniji ti mutanti koji nose dio DNK NDM-1 ubili su 20 ljudi, a zarazili stotine ako ne i tisuce.

"NDM-1 je enzim, mutirani dio DNK koji svaku bakteriju s kojom dode u kontakt pretvara u smrtonosni mikrob koji je otporan na nase lijekove. Takvoj bakteriji cak niti najjaci antibiotik, carpaben kojeg lijecnici propisuju kada nista drugo ne uspije, ne moze nista", upozorava Timothy Walsh, profesor medicinske mikrobiologije na Sveucilistu u Cardiffu. NDM-1 jednostavno razbije aktivnu komponentu lijeka koji postaje posve beskoristan.

Superbakterije vec ubijaju tisuce, no bit ce jos gore

Superbakterije prvi puta su se pojavile '80-ih godina proslog stoljeca. MRSA, mutant stafilokoka koji prirodno zivi u nosu svakog treceg covjeka naucila je kako pobijediti antibiotike. Na vrhuncu, 2006. samo u Engleskoj je pobila 1,625 ljudi. Nakon sto su bolnice postrozile standarde, zaraza smrtonosnom bakterijom je drasticno opala.U 2012., britansko zdravstvo zabiljezilo je 292 smrti zbog MRSA, a 2014. svega pet slucajeva. No u meduvremenu drugi sojevi bakterija razvili su otpornost na antibiotike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, zaraze mutiranom E. Coli porasle su 10 posto od 2010. do 2013. Zabiljezene su i druge bakterijske bolesti otporne na antibiotike poput gonoreje i upale pluca. Bez obzira na opasnosti, lijecnici i dalje sve vise propisuju antibiotike, i to najcesce posve nepotrebno. za bolesti koje izazivaju virusi. Lijecnici tvrde da su pod velikim pritiskom pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Steta se sanira, ali premalo i prekasno

Play logo

Tijekom zadnjih nekoliko godina zdravstveni sustavi krenuli su u veliku kampanju protiv antibiotika, kako medu lijecnicima tako i medu farmaceutima i pacijentima da se smanji uporaba antibiotika. U Britaniji cak postoji program stimulacija placa lijecnicima koji se suzdrzavaju od propisivanja antibiotika. S druge strane, farmaceuti pokusavaju razviti novi antibiotik koji ce djelovati i na bakterije s opasnim enzimom. No dr. Walsh upozorava kako je to naivno i opasno.

"Bez centralnog globalnog zdravstvenog tijela koje ce zastititi pacijente od pretjeranog propisivanja u cijelom svijetu, tako nesto jednostavno nema smisla", zgraza se dr. Walsh. Dodaje i kako je opasni NDM-1 nastao u Aziji, a sada se siri Europom i Amerikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo