Kada od djece zahtijevamo da što više jedu voće i povrće, šteta je što pri tome zanemarujemo činjenicu da o dragocjenim zaštitnim tvarima (likopenu, astaksantinu i brojnim polifenolima) i sami malo znamo. Najnovija saznanja o vezi bobičastog voća i alkohola potvrđuju pravilo da su jarke boje (žuta, crvena, modra i narančasta) najvrjednije.
arti-201012150164006Možete pojesti brdo jarko crvene rajčice, a da ne polučite gotovo nikakav poseban zdravstveni učinak, ali ako gustoj juhi od rajčice dodate žlicu maslinovog ulja, pa se crveni pigment rajčice otopi, zasigurno zaštitni učinak likopena postoji te se on može izmjeriti i pomoći u prevenciji raka prostate.
Slično je kod crnog vina; sve zaštitne tvari postoje u grožđu ili preciznije u plavoj kožici bobice. Možete pojesti tonu grožđa, a da zaštitne tvari ne dođu u odgovarajuću formu koju bi organizam prihvatio i tako dobio odgovarajuću zaštitu. Za vrijeme vrenja tj. stvaranja alkohola u crnom vinu, zaštitne tvari se otapaju u alkoholu i tako dobivamo izvrstan antioksidans.
Alkohol ovdje pomaže da prirodni antioksidans značajnog potencijala prijeđe u učinkoviti oblik i takvu namirnicu u pravilu nazivamo zdravom, a mediteransku prehranu zbog vina i maslinovog ulja također.
http://www.dijeta.co/antioksidansi-su-djelotvorniji-s-alkoholom/
Vezani članci:
arti-201102080483006 arti-201101200455006 arti-201101280726006