drevna vještina / Akupunktura: bockanjem do vitalnosti i dobrog zdravlja

Image
Foto: Thinkstock

Akupunktura je metoda liječenja posebnim iglicama. Njima se tretiraju određene točke na tijelu te se tako otklanjaju blokade u protoku životne nergije kroz organizam

20.3.2018.
12:44
Thinkstock
VOYO logo

Zapadnjačka i istočnjačka medicina uvelike se razlikuju, no postoje metode koje su se izuzetno dobro integrirale. Jedna od njih je i akupunktura koja je već tisućljećima zaslužna za vitalnost stanovnika Dalekog Istoka, a u novijoj povijesti i Zapadnjaka. 

Što je akupunktura?

Akupunktura je drevna istočnjačka metoda liječenja čiji počeci sežu 2800 godina prije Krista, a temelji se na stimulaciji akupunkturnih točaka na tijelu, na način da se u njih zabadaju specijalne iglice. Akupunkturne točke su točke na površini tijela koje su povezane s merdijanima - kanalima kroz koje teče životna energija qi. Zabadanjem iglica u akupunkturne točke razbijaju se blokade u protoku energije tijelom (blokade stvaraju bolesti) i u organizmu se pokreće prirodan proces samoizlječenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Odakle naziv?

Akupunktura je složenica, a dolazi od riječi acus - igla i pungere - ubadati. Ime su joj dali nizozemski misionari koji su u 16. stoljeću djelovali u Kini. Oni su zaslzužni za širenje ove metode na Zapad.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što liječi akupunktura?

Akupunktura balansira našu energiju, uklanja blokade i čini da energija teče kroz nas što za naš organizam znači zdravlje. Akupunktura djeluje na sve tjelesne sustave - probavni, kardiovaskularni, endokrini, živčani i imunološki.

Svjetska zdravstvena organizacija je 1979. godine priznala akupunkturu kao djelotvornu metodu liječenja te je sastavila i listu bolesti na koje djeluje. Ovo su neke od njih:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • bolesti probavnog sustava - čir, gastritis, mučnine 
  • neurološke bolesti - migrena, vrtoglavice, pareza nakon moždanog udara, teniski lakat, artroza, bol u lumbosakralnom području te mnoge druge. 
  • bolesti dišnog sustava - problemi sa sinusima, astma, bronhitis, rinitis
  • kožne bolesti
  • šum u ušima
  • ginekološke probleme - neredovite i bolne menstruacije, neplodnost
  • ovisnosti - pušenje, narkotici, pretjerana konzumacija hrane
  • primjenjuje se i kod stresa i nesanice
  • usporava proces starenja, uklanja celulit
  • akupunktura se može primjenjivati i na kućnim ljubimcima
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kada se akupunktura ne smije koristiti?

Ne smiju se tretirati alkoholizirane osobe, trudnice se smiju tretirati, ali samo određena područja. S oprezom se treba pristupiti pacijentima koji imaju srčane stimulatore, skloni su krvarenjima, uimaju konvulzije te onkološki bolesnici. Akupunktura se u načelu ne provodi kod osoba koje to ne žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema za akupunkturu

Priprema uključuje pretrage koje će akupunkturolog odrediti i razgovor s akupunkturologom te incijalnu analizu energetskog stanja tijela. Tretman akupunkture traje 20 do 30 minuta. Ovisno o zdravstvenom stanju akupunkturolog određuje broj tretmana. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo