AKUPRESURA: / Pritisneš ovdje i ovdje i glava više ne boli

Image
Foto: Flickr

Akupresura (lat. acus - igla i pressura - pritisak) je umijeće liječenja pritiskanjem na pojedine točke i mjesta tijela.

29.9.2015.
10:24
Flickr
VOYO logo

Tijekom tretmana, vrši se fizički pritisak na akupunkturne točke sa ciljem čišćenja blokada u navedenim meridijanima. Pritisak se može primijeniti rukom, laktom ili različitim uređajima.

Akupunkturne točke koje se koriste u liječenju mogu se ili ne moraju nalaziti na istom dijelu tijela gdje je i ciljani simptom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akupresura - drevna tehnika dubinske masaže

Prema teoriji tradicionalne kineske medicine, određene akupunkturne točke izabrane su upravo stoga što se preko njih učinkovito stimulira sustav tjelesnih meridijana.

Tako se uravnotežuje yin, yang i qi (chi) organizma, a rezultat je olakšanje tegoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanje o akupresuri potječe iz drevnih indijskih tekstova. Kasnije je unaprijeđeno u Kini i popularizirano diljem svijeta. Raskošno obilje nakita koje žene u Indiji nose upravo na najvažnijim akupunkturnim točkama tijela nije slučajnost. To je dokaz da su Indijci od davnina poznavali ovaj sustav dubinske masaže.

Glavno načelo akupresure jest da je svaki organ u ljudskom tijelu izravno povezan s određenim točkama na dlanu i tabanu. Prijenos energije između tih točaka i organa teče na recipročan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisak na akupunkturnu točku obično se vrši na dva glavna načina.

Stalnim pritiskanjem: točka se kontinuirano stimulira tako da se pritisak polako povećava. Slijedi odmor od 4 – 5 minuta, zatim se postupak nekoliko puta ponavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povremenim pritiskanjem: točka se stimulira oko 20 sekundi, u pravilnim razmacima od 10 sekundi. Postupak se primjenjuje 4 - 5 minuta te ponovi za 10 minuta.

Pritisak na točke obično se izvodi vrhom palca. Za dobre rezultate akupresuru bi na obje ruke valjalo provoditi sveukupno oko 20 minuta dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje imaju vanjske ili unutarnje ozljede, neku od bolesti koja zahvaća kožu šake, opasnost od tromboze ili ugrađen elektrostimulator srca moraju akupresuri pristupiti s oprezom.

Masaža prstiju – brza i učinkovita samopomoć kod glavobolje

S obzirom na to da se akupunkturne točke, koje odgovaraju elementu glave, nalaze na prstima, njihovom jednostavnom masažom uklonit ćete razne vrste glavobolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upute

Položite palac na jagodicu prsta druge ruke. Masirajte palcem prst (koristeći i snagu šake), izvodeći vijugave pokrete (lijevo - desno) od vrha prsta sve do korijena (dlana ruke). Tretirajte cijelu površinu kože, milimetar po milimetar, i ne podižite palac s prsta koji masirate. Masažu provodite u intervalima od nekoliko sekundi do više minuta, ovisno o tome kako vam trenutno odgovara i koliko vremena imate na raspolaganju. Na isti način tretirajte sve prste lijeve i desne ruke. Po potrebi, akupresuru ponovite nekoliko puta dnevno. Za brzu pomoć kod glavobolje spojite sve jagodice prstiju oba dlana i snažno ih međusobno trljajte oko dvije minute. Imate li glavobolju zbog loše cirkulacije u području vrata, obratite posebnu pozornost na korijen palca i sve strane donjeg dijela palca i kružno ih izmasirajte. Patite li zbog bolova iz ramenog pojasa, usredotočite se na masažu područja dlana odmah ispod korijena malog prsta te na bočnu stranu dlana ispod tog prsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako kao što tjelovježba pomaže održavanju vašeg zdravlja, tako je i metoda akupresure dokazano učinkovita.

15 - 20 minuta akupresurne masaže dnevno može pomoći ublažiti vaše najčešće tegobe i unaprijediti vitalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AlternativaZaVas/Magazin.hr

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo