AKO NE PRETJERUJETE: /

Svinjska mast nije ubojica već vrhunska namirnica

Image
Foto: PIXSELL, Duško Marušić

Izuzmemo li štetne industrijski prerađene masnoće, dakako da prirodna, hladno prešana ulja poput maslinova i suncokretova ostaju na vrhu top liste najpoželjnijih masnoća.

14.12.2015.
12:29
PIXSELL, Duško Marušić
VOYO logo

Cijenjena delikatesa

Svinjska mast ponovno je tražena delikatesa u kojoj vrijedi uživati na tradicionalan način. Primjerice - kriška kruha namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta češnjakom i(li) crvenom paprikom. Ili čvarci...

U kulinarstvu se svinjska mast osobito cijeni jer jeodlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i bit će iznimno ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu dizanog tijesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svinjska mast može na tamnom i hladnom mjestu dugo stajati a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans - u njoj su se čuvali mesni proizvodi.

Image
SVINJSKA MAST JE BOLJA: /

Biljna ulja povećavaju rizik od raka i bolesti mozga

Image
SVINJSKA MAST JE BOLJA: /

Biljna ulja povećavaju rizik od raka i bolesti mozga

Birajte prirodno

Hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobiva od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizira i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora, a svinje dolaze s farmi na kojima se masovno uzgajaju jedući industrijsku hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži 'teške' zasićene masne kiseline, no manje je poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Osobito je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na krvožilni sustav.

Okrepljujuća juha koja otapa masti

Tajna je u umjerenosti

Sve više nutricionista ističe kako nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja prehrana prepuna hidrogeniziranih masti, rafiniranog šećera i aditiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako da sa svinjskom mašću ne valja pretjerivati, kao ni s bilo kojom drugom namirnicom. No ako je prirodno proizvedena, svakako može obogatiti prehranu, piše Ordinacija.hr.

Svinjska mast od davnina je poznata i kao prirodni lijek za ublažavanje kožnih tegoba, dišnih i reumatskih bolesti... I danas se preporučuju domaći balzami, oblozi i drugi pripravci na bazi svinjske masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo