AKO NE PRETJERUJETE: / Svinjska mast nije ubojica već vrhunska namirnica

Image
Foto: PIXSELL, Duško Marušić

Izuzmemo li štetne industrijski prerađene masnoće, dakako da prirodna, hladno prešana ulja poput maslinova i suncokretova ostaju na vrhu top liste najpoželjnijih masnoća.

14.12.2015.
12:29
PIXSELL, Duško Marušić
VOYO logo

Cijenjena delikatesa

Svinjska mast ponovno je tražena delikatesa u kojoj vrijedi uživati na tradicionalan način. Primjerice - kriška kruha namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta češnjakom i(li) crvenom paprikom. Ili čvarci...

U kulinarstvu se svinjska mast osobito cijeni jer jeodlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i bit će iznimno ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu dizanog tijesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svinjska mast može na tamnom i hladnom mjestu dugo stajati a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans - u njoj su se čuvali mesni proizvodi.

Image
SVINJSKA MAST JE BOLJA: /

Biljna ulja povećavaju rizik od raka i bolesti mozga

Image
SVINJSKA MAST JE BOLJA: /

Biljna ulja povećavaju rizik od raka i bolesti mozga

Birajte prirodno

Hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobiva od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizira i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora, a svinje dolaze s farmi na kojima se masovno uzgajaju jedući industrijsku hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži 'teške' zasićene masne kiseline, no manje je poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Osobito je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na krvožilni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrepljujuća juha koja otapa masti

Image

Okrepljujuća juha koja otapa masti

Tajna je u umjerenosti

Sve više nutricionista ističe kako nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja prehrana prepuna hidrogeniziranih masti, rafiniranog šećera i aditiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako da sa svinjskom mašću ne valja pretjerivati, kao ni s bilo kojom drugom namirnicom. No ako je prirodno proizvedena, svakako može obogatiti prehranu, piše Ordinacija.hr.

Svinjska mast od davnina je poznata i kao prirodni lijek za ublažavanje kožnih tegoba, dišnih i reumatskih bolesti... I danas se preporučuju domaći balzami, oblozi i drugi pripravci na bazi svinjske masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo