Dobra je vijest da je čokolada odlična za zdravlje, isto kao kava, čaj i crno vino. Naravno, govorimo o tamonoj čokoladi i o crnoj kavi bez šećera te o domaćem i kvalitetnom vinu.
Ova slasna skupina sadrži antioksidans polifenol koji spriječava propadanje stanica. No, znanstvenici iz Njemačke otkrili su još jednu sjajnu stvar.
Ako uz crnu čokoladu, kavu, vino ili čaj uzimate cink, aktivirate spoj u polifenolu koji usporava starenje, odnosno poništavate stanični stres koji se godinama nakuplja u organizmu te dovodi do brojnih bolesti - od raka do Alzheimera.
(FOTO: Thinkstock)
Taj spoj čisti "otpad" koji proizvode stanice, a koji izaziva nakupljanje staničnog stresa i oštećuje DNK. Polifenoli ne mogu sami riješiti ovaj problem, no u suradnji sa spojem koji se oslobađa kada u organizam uz primjerice crnu čokoladu unosimo cink, to postaje moguće. Dobrim vijestima nikada kraja pa evo još jedne.
Njemački znanstvenici dodaju da je cink siguran za organizam, odnosno da se njime ne možemo tako lako preodzirati. Savjetuju da se uzima redovito kako bi se usporilo starenje.
No, kao i u svemu i ovdje treba biti oprezan pa prije no što krenete s bilo kakvom suplementacijom posavjetujte se sa svojim liječnikom. Zašto uzimati dodatni cink, ako ga imate dovoljno u organizmu?
Pročitajte još:
- Prezimiti bez bolovanja: ojačajte imunitet uz nekoliko jednostavnih trikova
- Hrana za povećanu prostatu: koje su namirnice najbolje za olakšavanje simptoma
- Prednost pijenja crnog vina: jedan od njegovih sastojaka uravnotežuje hormonalni sustav!
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!