Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm, visine od dva do pet metara ili kao kultivirano stablo koje može narasti i do osam metara. Mušmula je voće u kojem su znali uživati još i stari Asirci i Babilonci.
UZ OVO I PIZZA POSTAJE SUPERZDRAVA: Veliki povratak zaboravljene drevne pšenice
Plinije je o njoj govorio kao o izvoru izvrsnog soka, a u "novijoj" povijesti spominju je i Cervantes i Chaucer.
Čak je i Shakespeare u najvećoj ljubavnoj priči, o Romeu i Juliji, mjesto našao za mušmulu. Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog ljekovitosti, tisućama godina, sve do posljednjih sto godina. Razvojem agrikulture potisnulo ju je pomodno voće. No i ta se situacija mijenja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranjivih i zdravih sastojaka.
Ljekovito voće
Mušmula je snažno protuupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Stoljećima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želučane upale, rješava napuhnutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih puteva.
Divlja kruškica bogata je hranjivim i ljekovitim sastojcima.
Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C te vitaminima B kompleksa. Izvor je kalija, kalcija, željeza i magnezija.
A ovaj prirodni lijek i poslasticu možete iskoristiti na brojne načine:
1. Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe. 2. Zbog zavidne količine vitamina C, nekada je bila sredstvo za liječenje skorbuta, a danas za jačanje imuniteta. 3. Pektin u ovom voću pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, pospješuje rad crijeva, sprečava zatvor te pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu. 4. Zeleni plodovi nisu pogodni za jelo, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba.
Zaustavlja proljev i krvarenja.
Nezrela mušmula je poznata i kao odlično protuupalno sredstvo. Pomaže pri lečenju afti u ustima. List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja te u lečenju bolesti desni i usta i grla. Cvijet se bere u svibnju i lipnju, suši se na prozračnom mjestu. Od njega se također priprema čaj za poboljšanje probave. Kora s drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za lječenje malarije.
Ljekovito djelovanje mušmule:
– poboljšava vid – jača jetru i bubrege – liječi vrtoglavicu – poboljšava probavu – pomaže kod impotencije – snižava kolesterol – pomaže kod upale krajnika i dišnih puteva – uklanja želudačne tegobe – ublažava bolove – otklanja nesanicu – regulira niski tlak – blagotvorno djeluje na kožu i kosu
Berba i primjena
Plod mušmule se bere u kasnu jesen, nakon prvih mrazeva. Mnogi stručnjaci preporučuju berbu tek nakon što svo lišće opadne sa stabla, jer su tada ubrane mušmule najukusnije. Za vrijeme jesenske berbe plod je tvrd i nejestiv.
Ukusan, sočan i pogodan za jelo postaje tek nekoliko tjedana nakon berbe, kada fermentira i postane mekan. Ukus sasvim dozrelih plodova je slatko-kiselkast. Djelimično podsjeća na krušku ili pire od kestena.
Plodove mušmule može se iskoristiti i za pripremu ukusnih i zdravih marmelada i džemova te ljekovitih likera i rakije. Osim zbog ukusnih i zdravih plodova, mnogi ovaj grm, koji inače pripada porodici ruža i botanički se nalazi između ruže i gloga, cijene i zbog atraktivnog izgleda. Krupni, bijeli cvjetovi su pravi ukras ove biljke, a pojavljuju se u kasno proljeće, tijekom svibnja i lipnja.
Mušmula je posebno atraktivna u jesen, kada mijenja lišće u raznim bojama. Plodovi, inače žutozeleni, postaju tamnosmeđi. Domaća mušmula koju mnogi imaju u svom vrtu ili voćnjaku, na glasu je kao izdržljiva i zahvalna voćka, budući da može podnijeti i vrlo niske temperature.
No kao i kod svih ljekovitih biljaka, uvijek je dobro posavjetovati se s liječnikom, kako biste izbjegli kontraindikacije s lijekovima.
Ljekoviti liker od mušmula
Sastojci: 500 g zrelih mušmula, 2,5 dcl vode, 250 g smeđeg šećera, 1 l vinjaka ili rakije (40% alk.) Priprema: Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite ih u teglu. Prokuhajte vodu i šećer i prelijte preko mušmula. Nakon toga dolijte vinjak te potom sve sastojke lagano promiješajte. Teglicu zatvorite i ostavite stajati na toplom 15 dana. Povremeno protresite. Nakon 15 dana procijedite. Procjeđenu tekućinu ulijte u staklene flaše i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mjestu.
Čaj od svežih zelenih mušmula
Sastojci: 1 žlica usitnjenih svježih zelenih mušmula, 2 dl vode Priprema: Zagrijte vodu do vrenja i njome prelijte usitnjene mušmule. Poklopite i ostavite oko sat vremena da odstoji. Procijedite.Upotreba: Za zaustavljanje diareje uzimajte 2-3 šalice čaja dnevno. Kod krvarenja zubnog mesa više puta dnevno ovim čajem ispirite usnu šupljinu.
Kompot od zrelih mušmula
Sastojci:1 kg mušmula, 800 g smeđeg šećera, 0,5 l vode Priprema:Poluzrele mušmule očistite, operite te izrežite na sitnije komade. Šećer/med otopite u vodi i otopinom prelijte mušmule. Kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Mlako ulijte u tegle i dobro zatvorite. Primjena: Ovaj kompot pomaže kod probavnih tegoba i proljeva. Jedite 1,5 do 2 dcl kompota ujutro, natašte.
Pekmez od mušmula
Sastojci: 1200 g mušmula, 1,5 kg smeđeg šećera ili 1 kg meda, 7,5 dcl vode Priprema: Prokuhajte vodu i šećer/med te dodajte očišćene i oprane mušmule. Kuhajte oko 50 minuta, neprestano mješajući. Vruću masu ulijte u pripremljene tegle i uživajte u ukusnoj jesenjoj poslastici.