Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
A RASTE KAO KOROV: /

Prekrasno cvate, čini čuda za zdravlje, a slasna je u pekmezima, likerima...

Mušmula (Mespilus germanica) je u narodu poznata i pod imenom divlja kruškica. Iako bi latinsko ime impliciralo da dolazi iz Njemačke, njena domovina je jugoistočna Europa i jugozapadna Azija.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm, visine od dva do pet metara ili kao kultivirano stablo koje može narasti i do osam metara. Mušmula je voće u kojem su znali uživati još i stari Asirci i Babilonci.

UZ OVO I PIZZA POSTAJE SUPERZDRAVA: Veliki povratak zaboravljene drevne pšenice

Plinije je o njoj govorio kao o izvoru izvrsnog soka, a u "novijoj" povijesti spominju je i Cervantes i Chaucer.

Čak je i Shakespeare u najvećoj ljubavnoj priči, o Romeu i Juliji, mjesto našao za mušmulu. Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog ljekovitosti, tisućama godina, sve do posljednjih sto godina. Razvojem agrikulture potisnulo ju je pomodno voće. No i ta se situacija mijenja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranjivih i zdravih sastojaka.

Ljekovito voće

Mušmula je snažno protuupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Stoljećima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želučane upale, rješava napuhnutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih puteva.

Divlja kruškica bogata je hranjivim i ljekovitim sastojcima.

Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C te vitaminima B kompleksa. Izvor je kalija, kalcija, željeza i magnezija.

A ovaj prirodni lijek i poslasticu možete iskoristiti na brojne načine:

1. Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe. 2. Zbog zavidne količine vitamina C, nekada je bila sredstvo za liječenje skorbuta, a danas za jačanje imuniteta. 3. Pektin u ovom voću pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, pospješuje rad crijeva, sprečava zatvor te pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu. 4. Zeleni plodovi nisu pogodni za jelo, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba.

Zaustavlja proljev i krvarenja.

Nezrela mušmula je poznata i kao odlično protuupalno sredstvo. Pomaže pri lečenju afti u ustima. List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja te u lečenju bolesti desni i usta i grla. Cvijet se bere u svibnju i lipnju, suši se na prozračnom mjestu. Od njega se također priprema čaj za poboljšanje probave. Kora s drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za lječenje malarije.

Ljekovito djelovanje mušmule:

– poboljšava vid – jača jetru i bubrege – liječi vrtoglavicu – poboljšava probavu – pomaže kod impotencije – snižava kolesterol – pomaže kod upale krajnika i dišnih puteva – uklanja želudačne tegobe – ublažava bolove – otklanja nesanicu – regulira niski tlak – blagotvorno djeluje na kožu i kosu

Berba i primjena

Plod mušmule se bere u kasnu jesen, nakon prvih mrazeva. Mnogi stručnjaci preporučuju berbu tek nakon što svo lišće opadne sa stabla, jer su tada ubrane mušmule najukusnije. Za vrijeme jesenske berbe plod je tvrd i nejestiv.

Ukusan, sočan i pogodan za jelo postaje tek nekoliko tjedana nakon berbe, kada fermentira i postane mekan. Ukus sasvim dozrelih plodova je slatko-kiselkast. Djelimično podsjeća na krušku ili pire od kestena.

Plodove mušmule može se iskoristiti i za pripremu ukusnih i zdravih marmelada i džemova te ljekovitih likera i rakije. Osim zbog ukusnih i zdravih plodova, mnogi ovaj grm, koji inače pripada porodici ruža i botanički se nalazi između ruže i gloga, cijene i zbog atraktivnog izgleda. Krupni, bijeli cvjetovi su pravi ukras ove biljke, a pojavljuju se u kasno proljeće, tijekom svibnja i lipnja.

Mušmula je posebno atraktivna u jesen, kada mijenja lišće u raznim bojama. Plodovi, inače žutozeleni, postaju tamnosmeđi. Domaća mušmula koju mnogi imaju u svom vrtu ili voćnjaku, na glasu je kao izdržljiva i zahvalna voćka, budući da može podnijeti i vrlo niske temperature.

No kao i kod svih ljekovitih biljaka, uvijek je dobro posavjetovati se s liječnikom, kako biste izbjegli kontraindikacije s lijekovima.

Ljekoviti liker od mušmula

Sastojci: 500 g zrelih mušmula, 2,5 dcl vode, 250 g smeđeg šećera, 1 l vinjaka ili rakije (40% alk.) Priprema: Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite ih u teglu. Prokuhajte vodu i šećer i prelijte preko mušmula. Nakon toga dolijte vinjak te potom sve sastojke lagano promiješajte. Teglicu zatvorite i ostavite stajati na toplom 15 dana. Povremeno protresite. Nakon 15 dana procijedite. Procjeđenu tekućinu ulijte u staklene flaše i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mjestu.

Čaj od svežih zelenih mušmula

Sastojci: 1 žlica usitnjenih svježih zelenih mušmula, 2 dl vode Priprema: Zagrijte vodu do vrenja i njome prelijte usitnjene mušmule. Poklopite i ostavite oko sat vremena da odstoji. Procijedite. Upotreba: Za zaustavljanje diareje uzimajte 2-3 šalice čaja dnevno. Kod krvarenja zubnog mesa više puta dnevno ovim čajem ispirite usnu šupljinu.

Kompot od zrelih mušmula

Sastojci:1 kg mušmula, 800 g smeđeg šećera, 0,5 l vode Priprema:Poluzrele mušmule očistite, operite te izrežite na sitnije komade. Šećer/med otopite u vodi i otopinom prelijte mušmule. Kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Mlako ulijte u tegle i dobro zatvorite. Primjena: Ovaj kompot pomaže kod probavnih tegoba i proljeva. Jedite 1,5 do 2 dcl kompota ujutro, natašte.

Pekmez od mušmula

Sastojci: 1200 g mušmula, 1,5 kg smeđeg šećera ili 1 kg meda, 7,5 dcl vode Priprema: Prokuhajte vodu i šećer/med te dodajte očišćene i oprane mušmule. Kuhajte oko 50 minuta, neprestano mješajući. Vruću masu ulijte u pripremljene tegle i uživajte u ukusnoj jesenjoj poslastici.

 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike