Tamna pića (viski, rum, tekila)
Od ovih pića imat ćete vrlo intenzivan mamurluk. Vrsta mamurluka ovisi od broju kompleksnih organskih molekula koje nastaju kada alkohol prolazi fermentaciju u tijelu.
Upravo zbog velike koncentracije tih organskih spojeva, ove vrste alkohola imaju prepoznatljivu smeđu boju. Primjerice, neke vrste viskija imaju i do 37 posto veću koncentraciju tih spojeva od votke, a ista količina ova dva različita alkoholna pića uzrokuje mamurluk kod 33 posto ljudi koji piju viski i svega 3 posto ljudi koji popiju istu količinu votke.
Ne treba popiti puno ovih pića kako biste iskusili mamurluk, a takav vas mamurluk ostavlja umornijima nego onaj kojeg uzrokuju svjetlija pića.
Svjetla pića (votka, džin, svjetli rum)
Iako mamurluk uzrokovan svjetlijim pićima ima iste simptome kao onaj uzrokovan tamnijim, simptomi neće biti istog intenziteta (ili ih morate više popiti kako biste imali jednak mamurluk).
Pivo
Osim tradicionalnih simptoma mamurluka, pivo će vas jako naduti, a i dan će vam biti vrlo... vjetrovit. Također, ako pijete puno piva, imajte na umu da ćete se sigurno udebljati jer je bogato kalorijama.
Svjetla piva mogu biti nešto blaža, ali obično imaju još gori učinak jer ih ljudi više popiju zato što imaju manji postotak alkohola.
Crno vino
Kod vina postoji jednostavno pravila - što je jeftinije, to ćete obično imati intenzivniji mamurluk. Također, od njega ćete biti najpospaniji jer grožđe sadrži visoke količine melatonina, prirodne kemikalije koja je prisutna u našim tijelima i pomaže da zaspimo.
Bijelo vino
Ovaj mamurluk bit će vrlo sličan mamurluku od svjetlih pića. Također ćete biti pospani, ali intenzitet će biti manji od mamurluka uzrokovanog crnim vinom.
Šampanjac
Iako se ovaj miljenik svečanih događanja može shvaćati olako, mjehurići će vam zadati puno nevolja. Upravo zbog ugljičnog dioksida će se alkohol prije apsorbirati u tijelo i brzo vas napiti.
No, to ne znači da će i mamurluk biti intenzivniji već samo da ćete se bolje naspavati jer ćete prije pasti u nesvijest ;)