Što ne, a što da /

5 voćki koje je bolje izbjegavati kad želite smršavjeti - i čime ih zamijeniti

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Kada brinemo o našoj liniji, mislimo na voće kao niskokaloričnu i zdravu hranu, no to nije točno za svaku vrstu voća

9.8.2017.
11:30
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Mnoge voćke sadrže previše šećera - gotovo jednako kao i čokolada. Koje je voćke bolje izbjegavati ako želite smršavjeti i s čim ih možete zamijeniti:

1. Ne banani, da grejpfrutu

Grapefruit je broj 1 u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine zbog svojih snažnih svojstava u sagorijevanju masnoća. Enzimi grejpfruta pomažu lakšem sagorijevanju kalorija. Nijedan kaloričan obrok (ne više od 800 kcal) neće 'oštetiti' vašu figuru, ako jedete pola grejpa s njom.

Banane su, međutim, najenergetičniji plod. Polagano se probavljaju, a znanstvenici su nedavno pronašli određene tvari u njima koje blokiraju aktivnost stanica odgovornih za 'cijepanje' masnoća.

2. Ne avokadu, da bobičastom voću

Zahvaljujući niskom udjelu šećera, vitaminu C i antioksidansima, bobičasto voće možete slobodno jesti. Pomažu i proizvesti kolagen i sagorijeti višak masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Avokado, s druge strane, nije namirnica koju je dobro jesti ako ste na dijeti jer je njegova energetska vrijednost 227 kcal. Avokado je bolje koristi kao nadjev ili namaz u malim količinama.

3. Ne groždu, da jabuci

Jabuke nemaju nikakvih masti, a njihova energetska vrijednost je oko 60-100 kcal. Sadrže i puno vlakana i bore se protiv celulita zbog velikog udjela antioksidansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grožđe je među najgorim voćem za dijetu, kao i za vaše cjelokupno zdravlje. Sadrži puno šećera, teško je probaviti koru, koštice mogu 'zagušiti' crijeva, a kiseline u njemu oštećuju zubnu caklinu.

4. Ne marelicama, da jagodama

Jagode su jedna od najboljih namirnica za zdravu prehranu. Ovo bobičasto voće sadrži vlakno, vitamin C, puno vode i vrlo malo šećera koji pomaže u borbi protiv celulita.

Image

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marelice su prilično teške. Njezine koštice sadrže amygdalin, koji radi vodikov cijanid u želucu. To je moćan otrov koji može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu i nesvjesticu ako se konzumira u velikim količinama (s druge strane pomaže u borbi protiv raka).

5. Ne kruškama, da dinji i lubenici

Dinje i lubenice sadrže puno vlakana i vode, brzo će vas zasititi i imaju diuretski učinak. Pomažu u uklanjanju toksina iz tijela i u borbi protiv celulita i akni. Velika su pomoć i kada je vruće, vraćajući ravnotežu vode u tijelu, što je bitno za dobru figuru i kožu.

Kruške imaju značajan nedostatak: mogu poremetiti rad vaših crijeva zbog snažnog konstipacijskog učinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike