žensko zdravlje / 5 mitova o menstruaciji u koje trebate prestati vjerovati

Image
Foto: www.profimedia.hr

Približno polovica svjetske populacije ima menstruaciju, ali još uvijek postoje različiti mitovi. Donosimo neke od najčešćih zabluda

14.2.2019.
14:35
www.profimedia.hr
VOYO logo

Menstruacija obično traje između 3 i 7 dana, a javlja se svakih 28 dana, iako dužina ciklusa može varirati kod svake žene. Ovaj proces doživaljaju žene koje čine oko polovice svjetske populacije, ali i dalje postoje različiti mitovi. Mnoge kulture diljem svijeta još uvijek smatraju da je menstruacija "prljava" i "nečista", a često je i tabu tema. Donimo najčešće mitove vezane za menstruaciju: 

1. Seks za vrijeme mjesečnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od glavnih mitova koje vladaju svijetom je da žena ne može zatrudnjeti tijekom menstruacije, a ta ideja je potpuno pogrešna. Iako je istina da su mnoge žene najmanje plodne u tom periodu, puno toga ovisi o dužini mjesečnih ciklusa. Vrhunac plodnosti je tijekom faze ovulacije, koja obično traje od 12. do 16. dana ciklusa. Prosječan ciklus traje 28 dana, međutim neke žene imaju ciklus od 21 dan što znači da je i vrijeme ovulacije drukčije. Štoviše, sperma može preživjeti do pet dana,  a neki izvori čak navode i sedam. 

Image
nemojte ignorirati promjene /

Što vam govori boja mjesečnice: 6 stvari koje možete saznati

Image
nemojte ignorirati promjene /

Što vam govori boja mjesečnice: 6 stvari koje možete saznati

Seks bez zaštite tijekom menstruacije znači da sperma može preživjeti dovoljno do ovulacije što može rezultirati trudnoćom. Naravno, takav seks povećava rizik od spolno prenosivih bolesti i trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema razloga zašto ne biste uživali u seksu tijekom menstruacije, dapače popravit će vam raspoloženje i smanjiti grčeve.

2. Preskakanje mjesečnice uz pilule

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji mitovi koji kažu da je nesigurno koristiti kontracepcijske pilule za preskakanje menstruacije. Većina ginekologa se slaže da je taj pristup siguran. Mnogi vjeruju da je mjesečnica važna samo za reprodukciju. "Mjesečnica je ohrabrujuća, ali svakako nije nužna. S produljenom kontracepcijom rizici su mali, pa žene mogu imati puno korisiti od njih", kaže James Segars sa Sveučilišta Baltimore. 

Za mnoge žene, simptomi mjesečnice mogu smanjiti funkcioniranje i kvalitetu života. Teška krvarenja, velika bol i drugi neugodni simptomi poput migrena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kupanje je zabranjeno

Neki vjeruju da je kupanje ili čak i tuširanje nesigurno za vrijeme mjesečnice. Zato što vjeruju da voda potiče ili zaustavlja krvarenje zbog čege će se žena razboljeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako topla voda može poticati menstrualno krvarenje, također može smanjiti grčeve i napetost mišića. Krvarenje ne prestaje tijekom kupanja, ali pritisak vode može privremeno spriječiti protok krvi iz vagine. Nema razloga da se tijekom mjesečnice ne kupate ili tuširate, osjećaj čistoće pomoći će vam da se bolje nosite s tegoba.

4. Menstrualna sinkronizacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojam "menstrualna sinkronizacija" prvi se put pojavio kao znanstvena ideja u časopisu "Nature article" 1971. godine. U članku se tvrdilo da su žene koje su živjele zajedno ili koji su bili bliske prijateljice, iskusile povećanu "menstrualnu sinkronizaciju". 

Međutim, posljednja istraživanja nisu potvrdila rezultate studije iz 1971. i vjeruju da metodologija nije bila dobra. "Ljudi vole uzbudljive priče. Sve želimo objasniti kao nešto smisleno. Ideja da je nešto slučajno jednostavno nam nije toliko znaimljiva", objasnila je atropologinja Alexandra Alvergne za BBC. Autori istraživanja vjeruju da se to vjerojatno dogodi zato što su žene koje su tako bliske "razmjenjivale" feromone tijekom vremena, što je na kraju dovelo do te pojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

5. Mit o tamponima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge žene vjeruju da im stavljanje tamona može uzrokovati oštećenja. Stavljanje tampona ne bi trebalo biti neudobno i vrlo je važno redovito mijenjati tampone, što znači svaka četiri sata. Postoji i mit da se tampon može "izgubiti u vagini". Ovo jednostavno nije istina je tampon neće otići nigdje. Cerviks je na vrhu vagine i otvor je nije dovoljno velik da bi tampon mogao otići.

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo