Na trajanje nečijeg života mogu utjecati mnogi čimbenici, uključujući genetiku, okoliš i način života. Istina je da naši geni igraju određenu ulogu, međutim, mnoštvo istraživanja pokazuje da su prehrana i način života uvelike povezani s očekivanim životnim vijekom.
Kombinacija zdrave težine, povećane tjelesne aktivnosti, smanjenog stresa i kvalitetnog sna obično se spominju kao glavni čimbenici u dugom životu. Dodatni čimbenici, kao što su uključivanje zdravih biljaka i začina, također mogu prirodno povećati šanse za produljenje života.
Starenje je prirodan, neizbježan proces koji svatko mora doživjeti i ne može se spriječiti, ali se može usporiti pomoću prehrane. Tijekom posljednjih nekoliko godina adaptogene biljke su ušle u svijet zdravlja. Adaptogeni se odnose na biljke i korijenje koje se "prilagođavaju" onome što naše tijelo treba i pomaže mu u odupiranju od bolesti i stresa.
1. Bosiljak
Bosiljak je još jedna adaptogena biljka koja se također koristi za smanjenje tjeskobe i stresa. Ranija istraživanja sugeriraju da uzimanje ekstrakta listova bosiljka dva puta dnevno nakon obroka smanjuje tjeskobu i depresiju, ali potrebna su dodatna istraživanja.
2. Kurkuma
Kurkuma je popularni začin, nadaleko je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Kurkumin je aktivni spoj unutar ovog moćnog korijena i odgovoran je za te učinke. Povećana upala u cijelom tijelu može povećati rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti. Dodavanjem kurkume tijekom kuhanja je jedan od načina da zaštitite svoje zdravlje.
Kurkuma biljka uzgoj i korištenje
(Foto: Thinkstock)
3. Cimet
Vrlo čest u našim smočnicama, cimet je još jedan začina koji se pokazao kao ljekovita biljka. Neka su istraživanja pokazala da cimet snižava razinu šećera u krvi i poboljšava otpornost na inzulin. Istraživanje o prednostima ovog začina još uvijek nisu dovoljna, ali dodavanje cimeta u prehranu može biti jednostavan način za prevenciju dijabetesa.
4. Kadulja
Kadulja je list koji se povijesno koristio u iscjeljivanju. Nedavna istraživanja pokazala su da poboljšava funkciju mozga i pamćenje, osobito kod osoba koje imaju početak Alzheimerove bolesti. Dakle, sljedeći put kad tražite biljku ili začin koju biste dodali u svoj obrok, pokušajte s kaduljom.
5. Ashwagandha
Ashwagandha je još jedan adaptogen, drevna biljka indijskog ayurvedskog sustava medicine. Primijećeno je da pruža višestruke zdravstvene dobrobiti, jedna od njih je smanjenje stresa i tjeskobe kod odraslih. Ova moćna biljka može se naći u dodatku ili u prahu i lako se može dodati u smoothieje.
Pročitajte još:
- Nutricionistkinje Ivana Barišić i Mirela Marić imaju novi pristup prehrani jer je hrana lijek
- Koliko banana dnevno smijemo pojesti?
- Kako izgubiti kilograme ovo ljeto, prema savjetima liječnika
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!