OGLAS

ako kažu stručnjaci... / Liječnici potvrdili već poznatu stvar: energetska pića nisu zdrava, osobito u kombinaciji s alkoholom

Image
Foto: Thinkstockphotos

Liječnik je kazao i da nije uputno miješati alkohol s energetskim pićima jer ona prikrivaju učinak alkohola, bar privremeno, što pojedinca može potaknuti da konzumira više alkohola nego što može podnijeti

8.11.2016.
15:34
Thinkstockphotos
VOYO logo

Energetska pića su mnogima omiljeni napitci, no nisu jako zdravi, osobito ako ih se konzumira u kombinaciji s alkoholom, kažu stručnjaci. 

Njemački kardiolog Herbert Brueck naveo je nekoliko loših strana ove vrste napitaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje "mogu li energetska pića uistinu prouzročiti srčane palpitacije", odgovorio je potvrdno te objasnio da ovi napitci povećavaju razinu adrenalina u organizmu što uzrokuje 'lupanje' srca i aritmije. Pojava je osobito opasna ako se pojedinac istodobno bavi sportom ili pleše. Energetski napitci povećavaju krvni pritisak i potiču opću uznemirenost. 

Dr. Brueck je kazao da su u osobitoj opasnosti djeca koja su osjetljiva na kofein, jedan od sastojaka energetskih napitaka. S obzirom na to da nisu naviknuta na kofein, njihova reakcija može biti vrlo snažna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje bi li osobe sa srčanim problemima i bolestima smjele konzumirati energetske napitke dr. Brueck je odgovorio negativno. "S obzirom na to da adrenalin povećava krvni pritisak osoba sa srčanim bolestima poput pacijenata sa suženjem aortalnog zaliska ili onih koji pate od srčane insuficijencije, ova im se pića nikako ne preporučuju."

Liječnik je kazao i da nije uputno miješati alkohol s energetskim pićima jer ona prikrivaju učinak alkohola, bar privremeno, što pojedinca može potaknuti da konzumira više alkohola nego što može podnijeti. Usto sam alkohol može biti uzrok srčane aritmije, što spomenutu kombinaciju čini osobito opasnom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Brueck je glasnogovornik Njemačke udruge kardiologa, a internom medicinom i kardiologijom kao subspecijalizacijom bavi se od 1994. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo