U slučajevima gastroenteritisa, nakon što povraćanje prestane, treba polako uvoditi čvrstu hranu – prvo pire od banane, zatim rižu, a potom jabuke i konačno tost.
Pire od banane
Banane su dobar izvor hranjivih tvari, posebno elektrolita, kao što je kalij. Mnogi ljudi smatraju da je prilično 'teška', ali banana može djelovati umirujuće. Ipak, bolje je jesti pire od banane jer se lakše probavlja. Ovakav obrok daje dovoljno energije tijekom razdoblja kad se osjetljivost smiruje.
Riža kuhana na pari
Riža bez začina djelovat će umirujuće na prazan želudac. Smanjuje osjećaj gadi i sprečava negativno djelovanje želučane kiseline. Male količine riže treba konzumirati uvijek u isto vrijeme.
Jabuka ili jabučni sok
Bogate su vlaknima, pektinom i fruktozom, pa pružaju dovoljno hranjivih tvari dok izbjegavate drugu težu hranu. Međutim, jabuke nisu dovoljno hranjive tijekom duljeg razdoblja. Naribane jabuke ili svježi sok još je lakše probaviti.
Običan tost
Bijeli ili smeđi tost također je dobar kad je u pitanju osjetljiv želudac. Kruh s punim zrnom treba izbjegavati na početku jer se teže probavlja, pa stvara nelagodan osjećaj. Ne stavljajte maslac jer mliječni proizvodi mogu nadražiti, posebno nakon proljeva.
Bistra juha
Procijedite tekućinu tako da u njoj nema povrća, mesa ni tjestenine. Konzumira se samo tekućina. Izbjegavajte jako začinjenu juhu ili sastojke s jakim mirisom.
Svjež jogurt
Nezaslađen jogurt dobro podnosi većina ljudi, a može imati i umirujuće djelovanje. Međutim, jogurt može biti problem za osobe koje ne podnose laktozu. Ponekad se netolerancija na laktozu razvija nakon proljeva i jogurt može iritirati crijeva. Ova vrsta netolerancije na laktozu je obično kratkotrajna.
Gazirana voda
Dobra je i obična, ali gazirana voda ipak ima neke prednosti. Može vam pomoći pri podrigivanju i tako olakšati probavu. Nadalje, ugljikov dioksid može ubrzati pražnjenje želuca i isprati želučanu kiselinu koja se možda našla u jednjaku.
Povrće ili piletina kuhana na pari
Lagani obrok od pilećih prsa i povrća neće uznemiriti želudac, ali klonite se masti, važno je pripremiti ih na pari. Sol neka bude jedini začin. Ovakav obrok stvara ravnotežu proteina i ugljikohidrata, a nudi i niz mikronutrijenata koje tijelo treba.
Frape bez agruma
Izbor sastojaka može varirati, ali izbjegavajte agrume i rajčicu. Pijte polako i pazite kako tijelo reagira.