Nacionalna Udruga ugostitelja pilot-projekte od Stožera tražila je još sredinom ožujka, ali zeleno svjetlo dobili su tek početkom prošlog tjedna

Ovog četvrtka u zagrebačkom restoranu na 26. katu nebodera u Strojarskoj ulici održat će se prvo probno masovno okupljanje - domjenak za 70 osoba koje su cijepljenje s obje doze cjepiva i kojima je od druge doze prošlo najmanje 14 dana.

Druženje će trajati četiri sata, a uzvanici će se ponašati kao i prije pandemije, odnosno neće držati razmak i nositi maske.

"Prvi događaj uključivat će osobe koje su primile dvije doze cjepiva unatrag 14 dana ili su preboljele COVID. Prije pilot-projekta osobe će biti testirane PCR testom. Domjenak će biti bez epidemioloških mjera, onako kako se to prije radilo, bez maskica, uz muziku, ples i minglanje. Prisutne će zabavljati DJ", pojasnila je Jelena Tabak iz Nacionalne udruge ugostitelja za Dnevnik.hr.

Svi uzvanici testirat će se ponovno nakon sedam dana.

Probna svadba

U subotu će se održati simulacija vjenčanja sa 120 gostiju koji je biti kombinacija onih koji imaju samo jednu dozu cjepiva, onih koji imaju dvije doze, negativan PCR test i onih koji su preboljeli COVID", otkrila je Tabak za Dnevnik.hr.

Dodaje kako neće biti lažne mladenke ni mladenca, no bit će plesa i hrane, a goste će zabavljati bend. Na oba događaja pojavit će se i ljudi iz HZJZ-a i Civilne zaštite.

Projekti u drugim zemljama

Inače, Nacionalna udruga ugostitelja pilot-projekte od Stožera tražila je sredinom ožujka, ali zeleno svjetlo dobili su tek početkom prošlog tjedna.

Podsjetimo, nakon sličnih projekata u nekoliko europskih gradova nije bilo novooboljelih, što je izazvalo optimizam među ugostiteljima i zaposlenima u event industriji.

Spominju se i eksperimentalni koncerti, a uskoro bi trebala proraditi i platforma Sigurna okupljanja zahvaljujući kojoj bi svaki kulturni događaj mogao dobiti certifikat za sigurno održavanje.