Nikad ne biste rekli, ali vjetrovi su uglavnom sastavljeni od plinova bez mirisa. Kisik i dušik dolaze iz progutanog zraka, dok se vodik, metan i ugljični dioksid proizvode u tijelu, točnije u procesu kad bakterije u debelom crijevu fermentiraju ugljikohidrate koje je čovjek pojeo.
Karakterističan miris trulih jaja uzrokovan je tragovima sumporovodika, koji nastaje u probavnom sustavu kad bakterije razgrađuju proteine. Osim što uzrokuje neugodu kada vam se omakne vjetar pred ljudima, ovaj plin može pogoršati upalu crijeva i povećati rizik od raka crijeva.
Person farting
Srušen najveći mit
Zato su Chu Yao sa Sveučilišta Monash u Melbourneu u Australiji i njezine kolege istražili koja je hrana dobra za crijeva, a da ujedno smanjuje neugodan miris prdeža. Njihova je analiza izmeta sedmero zdravih ljudi pobila teoriju da su namirnice bogate vlaknima glavni uzrok nadutosti i smrdljivih plinova.
Ljudima s prekomjernom nadutošću često se savjetuje da izbjegavaju vlakna kako bi smanjili količinu vodika, metana i ugljičnog dioksida proizvedenog bakterijskom fermentacijom. "Međutim, to može povećati emisije sumporovodika, koji ima izrazito neugodan miris, za razliku od ovih triju plinova koji su bez mirisa", objasnila je Yao za New Scientist.
Hrana koja smanjuje neugodan miris vjetrova
- Krumpir
- Banane
- Mahunarke
- Žitarice
- Pšenica
- Artičoke
- Šparoge