UZ BROJNE BENEFITE, VEGANSKA PREHRANA IMA JEDNU MANU: / Otkrivene moguće negativne posljedice na zdravlje kostiju

Institut priznaje i zdravstvene koristi veganske prehrane, čija su baza isključivo proizvodi biljnog porijekla, a to je manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja

16.3.2021.
8:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Veganska prehrana mogla bi imati negativne posljedice na zdravlje kostiju, jer ne sadrži hranjive tvari životinjskog porijekla, pokazala je njemačka studija.

Kako bi ustanovili utječe li ovakav način prehrane na zdravlje kostiju, njemački znanstvenici ultrazvukom su pregledali petnu kost 72 ljudi - 36 vegana i 36 svejeda.

Rezultati su pokazali da su vegani u prosjeku imali niže parametre kvantitativnog ultrazvuka (QUS), metode za mjerenje čvrstoće kostiju, što može biti indikator lošijeg zdravlja kostiju.

Usto su znanstvenici iz uzoraka krvi i urina utvrdili količinu 12 biomarkera važnih za zdravlje kostiju. Ustanovljeno je da vegani obično imaju nižu razinu takvih markera, poput vitamina A i B6, lizina, leucina, selenoproteina u odnosu na svejede.

Radi se o skupini hranjivih tvari koje su uglavnom prisutne u hrani životinjskog porijekla i važne su za izgradnju kostiju.

Rizici za određene skupine

"Naše istraživanje pokazuje da veganska prehrana utječe na zdravlje kostiju", kazao je Andreas Hensel, predsjednik njemačkog Saveznog instituta za procjenu rizika (BfR) koje je provelo studiju objavljenu u časopisu Nutrients.

No Institut priznaje i zdravstvene koristi veganske prehrane, čija su baza isključivo proizvodi biljnog porijekla, a to je manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nutricionistički stručnjaci, hvaleći koristi veganske prehrane, upozoravaju i na rizike za određene skupine.

Primjerice, roditelji djece koja konzumiraju hranu neživotinjskog porijekla redovito moraju provjeravati kakva je u djece razina minerala i vitamina u organizmu, a isto vrijedi za dojilje veganke.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali