Crna rajčica poznata kao Kumato, naprosto plijeni pažnju svojom neobičnom bojom i odličnim okusom. Ova rajčica ima razvijenu vrlo veliku otpornost na bolesti pa je stoga sve zanimljivija u organskom uzgoju, organskim uzgajivačima.
Zanimljivo je i to da Kumato - crna rajčica ima osobinu da mnogo duže zadržava svježinu nakon branja iako nije GMO proizvod nego je potpuno prirodna.
Divlja rajčica koja potječe s Galapagosa, jestivih, sitnih, žuto-narančastih plodova, odličnog okusa, visokog sadržaja šećera i beta-karotena je prvi roditelj od koje je nastala crna rajčica. Ova se biljka, zbog izolacije u kojoj je odrasla, odlikuje dobrom otpornošću na biljne bolesti, promjenjivim vremenskim prilikama i siromašnom tlu pa je i prenijela te osobine na crnu rajčicu.
Kumato - crna rajčica
Boja ploda crne rajčice, ili Kumata, se kreće od tamno smeđe pa do potpuno crne,a ta boja dolazi od sadržaja antocijana. Antocijani su pigmenti rastvorljivi u vodi i koji se mogu javljati u raznim bojama, a pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv infekcija, jačaju stijenke krvnih žila.
Crna rajčica sadrži i veću količinu vitamina C, vitamin A, antioksidanse, mineralne tvari (posebno kalcij, magnezij), likopen.
Crna rajčica se koristi kao i svaka druga rajčica, ali se odlikuje fantastičnim voćnim okusom i posobnošću dugog čuvanja. Zbog visokog sadržaja šećera crna rajčica se odlično slaže sa sirevima, a izuzetna je u salatama i vrlo dekorativna.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!