Biootpad je ustvari kuhinjski otpad ili bolje rečeno, ostaci od pripreme hrane i vrtni ili zeleni otpad. Biootpad čini gotovo trećinu kućnog otpada i vrlo je vrijedna sirovina za proizvodnju kvalitetnog biokomposta.
Dakle, što spada u biootpad?
U biootpad spada sva odbačena i neiskorištena hrana te njezine sirovine kao i nusproizvodi.
Biootpad se biološki prerađuje na mjestu njegovog nastanka kompostiranjem, odnosno nakon što obavimo razvrstavanje otpada.
Od biootpada se proizvodi kompost, a kompost hrani biljke, osigurava prozračnost tla, zadržava vodu i pogoduje rastu korjenitog bilja.
Kompostiranje treba primijeniti gdje god je to moguće.
biootpad, kompost,
Povrtnjaci, rasadnici, parkovi, zelene površine, poljoprivredna, stočarska i šumarska gospodarstva, tržnice, sve su to mjesta gdje se biootpad prikuplja i koristi.
Još jedan način korištenja biootpada za proizvodnju bioplina.
U kućanstvima sve što spada u biootpad treba odlagati u posude od oko 10 l, s poklopcem, te prazniti ih barem jednom u 3 dana.
Ponovimo još jednom što spada u biootpad: ostaci voća i povrća, pokošena trava i korov, ljuske jaja, talog kave i čaja, ostaci biljaka i cvijeća, usitnjeno suho granje i lišće, slama, sijeno, piljevina i ostaci voćaka. Takav biootpad odlažemo u smeđe spremnike.
Ako imate mogućnosti za kompostiranje u vrtu, nabavite vrtni komposter te iskoristite otpad iz kuhinje i proizvodite kompost iz vlastitog biootpada.
Razvrstavanje otpada jedna je od najvažnijih metoda za očuvanje Zemlje.