Pšenica tritikale je nova sorta žitarice koja je nastala križanjem dvije strane žitarice – pšenice i raži. Hibridna je to vrsta jer je nastala od dvije različite vrste iz dva različita roda. Kod nas se sije pšenica tritikale, jer je zapravo ta sorta i potekla u našoj zemlji. Vrlo perspektivna ratarska kultura, čija sjetva zaslužuje mjesto i u ratarskoj i u stočarskoj proizvodnji, a zelena masa krmnih sorti tritikala nježna je i slatkasta, zbog čega je stoka vrlo rado jede.
Pšenica tritikale je kultura koja spaja ona pozitivna svojstva dviju križanih žitarica, koja se ističu u povećanom sadržaju proteina i aminokiselina.
Pšenica tritikale je pogodna za sjetvu u onim predjelima gdje pšenica daje konstantno niske prinose i lošu kvalitetu zrna. Sjetva je od 30 do 35 posto jeftinija od sjetve pšenice, a uz to zahtijeva skromnu gnojidbu, ne mora ga se tretirati protiv korova jer je robustan, naraste na oko 120 centimetara visine i uguši sav korov, pa ga se s pravom naziva i čistač polja.
Sjetva je već u srpnju omogućava da imamo svježu hranu za svinje,
znači gotovo tri mjeseca prije nego što je stigne
kukuruz.
Pšenica tritikale se lagano melje, svinje ga
rado jedu i odlično napreduju.
Dobra je kao zamjena ne samo za ozime nego i jare pšenice.
Sije se da bi se dobilo sijeno, silaža ili travno brašno bogato
bjelančevinama, karotinom i mineralnim tvarima.
Pšenica tritikale za sjetvu treba čisto, zdravo
i neoštećeno sjeme visoke klijavosti.
Gustoća tritikal sorte za sjetvu je 200-550 klijavih zrna/ m2.
Optimalan rok sjetve je od 1. do 20. listopada. Dubina sjetve je
4-6 cm, a razmak redova 12-15 cm.