Priprema tla za uzgoj mrkve je vrlo važna. Za uzgoj mrkve na otvorenom dobro je ako je tlo blago kiselo tlo, pH od 5,5-6,5 i mrvičaste strukture jer teška i glinovita tla uzrokuju deformaciju korijena. Ova biljka voli tla bogata organskim tvarima, a idealne pretkulture su krumpir, rajčica i žitarice.
Mrkva u prvoj godini stvara korijen namijenjen tržištu i preradi,
a u drugoj stvara generativne organe cvijet, plod i sjeme.
Mrkva nije poput mnogih drugih povrtnica te ima skromnije
zahtjeve prema toplini. Kod uzgoja mrkve na
otvorenom, sjeme može proklijati i niknuti već pri
temperaturi od 3-5 °C, no u takvim uvjetima period nicanja je
izuzetno dugačak.
Mlade mrkvice nakon nicanja relativno su otporne na niske
temperature i mogu podnijeti mraz do -5 °C bez oštećenja, a
optimalne temperature tijekom vegetacije mrkve su oko 18
°C.
Za normalan razvoj i uzgoj mrkve na otvorenom potrebno joj je mnogo vode. Iako ima dobro razvijen korijen koji biljku može opskrbljivati vodom iz dubljih slojeva tla, za sigurnu proizvodnju tijekom sušnih perioda potrebno ju je navodnjavati.
Uzgoj mrkve na otvorenom obavezno se vrši u plodoredu koji iznosi 3-4 godine.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!