Znate li kakva su to laporasta tla i što na njima može rasti
Laporasta tla nazivaju još i terramara (tal.
terra marna: laporasta zemlja).
Mnoga laporasta tla su uništena jer ih je lokalno
stanovništvo iskorištavalo kao gnojivo.
U voćarstvu za laporasta tla važno je znati da kod tla s tvrdom podlogom voćke sađene u jame s tvrdom laporastom podlogom propadaju.
U poljoprivredi, na primjer suncokreti dobro podnose ilovasta pjeskovita tla i lakša laporasta tla, ali ovdje je važna dovoljna količina padalina.
Borovica uspijeva na različitim tipovima tla, uključujući i kisela i alkalna tla te glinasta ili laporasta tla.
u Istri se sakuplja bijeli tartuf (T. magnatum), tzv. kralj gljiva, koji za rast bira ilovasto - laporasta tla uz obale rijeka Mirne, Raše, Pazinčice i Boljunčice.
Mješavina laporasta tla i vapnenca u kombinaciji sa specifičnim mikroklimatom omogućuje proizvodnju vina koja posjeduju optimalni balans strukture, arome i delikatnosti koju je gotovo nemoguće imitirati. Ali i bolest vinove loze, žutica, uzrokovana je manjkom slobodnog željeza u tlu a najčešće se javlja u tlima bogatim vapnom kao što su to laporasta tla.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!