Znate li kakva je mongolska trešnja i koje su njezine vrijednosti
Oplemenjivanjem mongolske trešnje, križanjem mongolskih i patagonijskih trešanja, dobila se mongolska trešnja. Ključ su bili ujednačeni klimatski uvjeti, a budući da u tim područjima biljke rastu većinom u grmovima, to nisu stabla kako je uobičajeno. Tako je nastao patuljasti grm mongolska trešnja koji redovito i obilato rodi.
Mongolska trešnja ima tamno crveno meso i tamno crveni
sok.
Mongolska trešnja se uzgaja na svojem korijenu,
pa sorte ne moraju biti cijepljena na druge podloge kako se to
danas radi u uzgoju trešnje. Stoga su današnje trešnje i sklone
brojnim teškoćama u uzgoju, npr. događa se ozbiljan problem ako
se oguli mjesto cijepljenja – pa rast nastavi podloga umjesto
sorte koja je posađena.
Nema značajnijih štetnika i bolesti, pa se mongolska trešnja
najčešće uzgaja organski.
Mongolska trešnja dozrijeva od kraja srpnja do kraja
kolovoza, kada uglavnom obične trešnje nema na
tržištu.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!