Oplemenjivanjem mongolske trešnje, križanjem mongolskih i patagonijskih trešanja, dobila se mongolska trešnja. Ključ su bili ujednačeni klimatski uvjeti, a budući da u tim područjima biljke rastu većinom u grmovima, to nisu stabla kako je uobičajeno. Tako je nastao patuljasti grm mongolska trešnja koji redovito i obilato rodi.
Mongolska trešnja ima tamno crveno meso i tamno crveni
sok.
Ove nove vrste trešnje su vrlo obećavajuće u konzumaciji kao
svježe voće, kao i u industriji /preradi.
Uzgoj mongolske trešnje u obliku patuljastog grma ima brojne
prednosti kao što su :• otpornost na zimu i otpornost na sušu;
maksimalan rast samo do 4 m , dok orezivanjem grm može ostati u
željenoj visini. Time omogućuje mehaničku berbu, ali i lakšu
ručnu berbu
Mongolska trešnja se uzgaja na svojem korijenu,
pa sorte ne moraju biti cijepljena na druge podloge kako se to
danas radi u uzgoju trešnje. Stoga su današnje trešnje i sklone
brojnim teškoćama u uzgoju, npr. događa se ozbiljan problem ako
se oguli mjesto cijepljenja – pa rast nastavi podloga umjesto
sorte koja je posađena.
Mongolska trešnja (Prunus tomentosa) i dalje
raste, kao ista biljka, jer izbojci idu iz vlastitog
korijena.
Nema značajnijih štetnika i bolesti, pa se mongolska trešnja
najčešće uzgaja organski.
Kako je njezin plod tamno crvene boje to su posebno naglašena
zdravstvena svojstva tamnog voća gdje se povezuje crvena boja s
visokom razinom antioksidanta.
Mongolska trešnja dozrijeva od kraja srpnja do kraja
kolovoza, kada uglavnom obične trešnje nema na
tržištu.
Kod berbe je poželjna berba s peteljkama, tako se može čuvati
duže.
Važno je napomenuti nutritivna svojstva: Mongolska
trešnja ima vrlo nisku razinu zasićenih masnoća,
kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, bakara
i mangana, te vitamina A i vitamina C. Plodovi mongolske trešnje
sadrže veliku količinu moćnog antioksidanta, antocijanina, koji
može pomoći ublažiti upale, te smanjiti tegobe kod artritisa i
gihta.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!