Voćarstvo /

Znate li kakva je mongolska trešnja i koje su njezine vrijednosti

Image
Foto: www.pixabay.com

Mongolska trešnja za razliku od naše trešnje, ima plod koji može u fiziološkoj zrelosti ostati duže na stablu, što plodovima dopušta da dobiju tamniju boju i slađi okus

15.1.2019.
12:35
www.pixabay.com
VOYO logo

Oplemenjivanjem mongolske trešnje, križanjem mongolskih i patagonijskih trešanja, dobila se mongolska trešnja. Ključ su bili ujednačeni klimatski uvjeti, a budući da u tim područjima biljke rastu većinom u grmovima, to nisu stabla kako je uobičajeno. Tako je nastao patuljasti grm mongolska trešnja koji redovito i obilato rodi. 

Mongolska trešnja ima tamno crveno meso i tamno crveni sok. 
Ove nove vrste trešnje su vrlo obećavajuće u konzumaciji kao svježe voće, kao i u industriji /preradi. 
Uzgoj mongolske trešnje u obliku patuljastog grma ima brojne prednosti kao što su :• otpornost na zimu i otpornost na sušu; maksimalan rast samo do 4 m , dok orezivanjem grm može ostati u željenoj visini. Time omogućuje mehaničku berbu, ali i lakšu ručnu berbu 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mongolska trešnja se uzgaja na svojem korijenu, pa sorte ne moraju biti cijepljena na druge podloge kako se to danas radi u uzgoju trešnje. Stoga su današnje trešnje i sklone brojnim teškoćama u uzgoju, npr. događa se ozbiljan problem ako se oguli mjesto cijepljenja – pa rast nastavi podloga umjesto sorte koja je posađena. 
Mongolska trešnja ​(Prunus tomentosa) i dalje raste, kao ista biljka, jer izbojci idu iz vlastitog korijena. 

Nema značajnijih štetnika i bolesti, pa se mongolska trešnja najčešće uzgaja organski. 
Kako je njezin plod tamno crvene boje to su posebno naglašena zdravstvena svojstva tamnog voća gdje se povezuje crvena boja s visokom razinom antioksidanta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mongolska trešnja dozrijeva od kraja srpnja do kraja kolovoza, kada uglavnom obične trešnje nema na tržištu. 
Kod berbe je poželjna berba s peteljkama, tako se može čuvati duže.
Važno je napomenuti nutritivna svojstva:​ Mongolska trešnja ima vrlo nisku razinu zasićenih masnoća, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, bakara i mangana, te vitamina A i vitamina C. Plodovi mongolske trešnje sadrže veliku količinu moćnog antioksidanta, antocijanina, koji može pomoći ublažiti upale, te smanjiti tegobe kod artritisa i gihta.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo