Obični matovilac (vrtni matovilac, lat. Valerianella
locusta) se može uzgajati kao pojedinačna biljka ili kao
usjev koji se “stalno vraća“. Sjetva se obavlja u
slijedu, od sredine do kraja proljeća za berbu ljeti.
Uz ljekovitost, jestivi su i mladi listovi običnog matovilca koji
se koriste za salatu, a bogati su vitaminom C i
željezom.
Obični matovilac možete sijati na mjestu gdje ste
prethodno izvadili krumpir. Radi st tako da se
sjeme stavlja u rupe duboke 1 cm, udaljene 10 – 15 cm, a
prorjeđuje se na 10 cm kada sadnice imaju 3 – 4 lista. Zimski
usjevi siju se u slijedu od sredine do kraja ljeta.
Obični matovilac je osjetljiv na mraz koji mu uništava
lišće, pa je stoga potrebno paziti tijekom i nakon
sjetve.
Ako se obični matovilac sije sijačicom, razmak redova može biti 7 – 15 cm s 50 – 80 sjemenki/m u redu. Količina sjemena ovisi o krupnoći sjemena.
Za sitnije sjeme koristi se 1 do 2 g/m2, a za krupnije i do 5 g.
Obični matovilac obično treba od 8 – 10 dana od sjetve do
nicanja
Obični matovilac se uobičajeno sije od sredine kolovoza
do sredine listopada u svim kontinentalnim područjima
RH.