Voćarstvo /

Znate li kako se izvodi kalemljenje oraha?

Image
Foto: Pixabay

Orah je oduvijek bio vrlo cijenjen zbog svojih velikih blagodati te se njegov uzgoj proširio pa se često, zbog bržeg plodonošenja radi i kalemljenje oraha

5.5.2019.
23:22
Pixabay
VOYO logo

Stabilan prinos oraha ovisi od kvalitete sadnica, a jedan od načina da proizvedete kvalitetne sadnice oraha jeste upravo kalemljenje oraha.

Kalemljenje oraha (ili cijepljenje) je način oplemenjivanja raznih sorti oraha, a isto tako i drugih  biljaka.
Radi se o vegetativnom razmnožavanju oraha tako da se prenose istovjetne osobine s plemke na drugu biljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se radi kalemljenje oraha?

Prije nego krenete u kalemljenje oraha potrebno je pripremiti kalem-grančice, odnosno plemke. Biljka koja prima plemku zove se podloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obično se plemke uzimaju sa zdravijih i rodnijih stabala voća. Najbolje je uzimati plemke s jugoistočne strane krošnje, a po mogućnosti s vrha stabla, a izbjegavati plemke s niskih grana, koje se nalaze do same zemlje. 

Najbolje je za kalemljenje oraha koristiti svježe plemke koja mora biti uvijek jednogodišnja, a podloga može biti i višegodišnja.

Kada ste spremni za kalemljenje oraha, taj dan ili dan prije nasijecite grančice za plemke te ih u istom ili narednom danu ih sve potrošite.
Najbolje je koristiti tek odsječene grančice i iste potrošiti u sljedećih nekoliko sati istog ili narednog dana. To će sigurno doprinijeti i većem postotku primljenih plemki.

Kalemljenje oraha vrši se spajanjem dviju različitih biljaka. Ovaj postupak primjenjivali su još stari Kinezi, Egipćani, Feničani, te Rimljani, koji su o tome i pisali. 
Najčešće se radi kalemljenje oraha na klin, u krunu, na trokut, zakrpom, u prsten, sedlasto cijepljenje i okuliranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
antonia bilic
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo