Kalemljenje /

Znate li kako se izvodi kalemljenje badema

Image
Foto: www.pixabay.com

Badem je oduvijek bio vrlo cijenjen zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju, gdje se često radi i kalemljenje badema

13.1.2019.
22:59
www.pixabay.com
VOYO logo

Kalemljenje ili cijepljenje badema način je oplemenjivanja raznih sorti badema, a isto tako i drugih  biljaka.. Radi se o vegetativnom razmnožavanju badema tako da se prenose istovjetne osobine plemka na drugu biljku.

Kako se radi kalemljenje badema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego krenete u kalemljenje badema potrebno je pripremiti kalem-grančice, odnosno kaleme (plemke). Biljka koja prima kalem zove se podloga.

Obično se plemke uzimaju sa zdravijih i rodnijih stabala voća. Najbolje je uzimati kaleme s jugoistočne strane krošnje, a po mogućnosti s vrha stabla, a izbjegavati plemke s niskih grana, koje se nalaze do same zemlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje je za kalemljenje badema koristiti svježe plemke. 

Dakle, kad budete spremni za kalemljenje badema, taj dan ili dan prije nasijecite grančice za plemke te ih u istom ili narednom danu ih sve potrošite.
Najbolje je koristiti tek odsječene grančice i iste potrošiti u sljedećih nekoliko sati istog ili narednog dana. To će sigurno doprinijeti i većem postotku primljenih kalema.

Kalemljenje badema vrši se spajanjem dviju različitih biljaka. Ovaj postupak primjenjivali su još stari Kinezi, Egipćani, Feničani, te Rimljani, koji su o tome i pisali. 
Najčešće se radi kalemljenje badema na klin, u krunu, na trokut, zakrpom, u prsten, sedlasto cijepljenje i okuliranje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo