Kalemljenje ili cijepljenje badema način je oplemenjivanja raznih sorti badema, a isto tako i drugih biljaka.. Radi se o vegetativnom razmnožavanju badema tako da se prenose istovjetne osobine plemka na drugu biljku.
Kako se radi kalemljenje badema
Prije nego krenete u kalemljenje badema potrebno je pripremiti kalem-grančice, odnosno kaleme (plemke). Biljka koja prima kalem zove se podloga.
Obično se plemke uzimaju sa zdravijih i rodnijih stabala voća. Najbolje je uzimati kaleme s jugoistočne strane krošnje, a po mogućnosti s vrha stabla, a izbjegavati plemke s niskih grana, koje se nalaze do same zemlje.
Najbolje je za kalemljenje badema koristiti svježe plemke.
Dakle, kad budete spremni za kalemljenje badema, taj dan ili dan
prije nasijecite grančice za plemke te ih u istom ili narednom
danu ih sve potrošite.
Najbolje je koristiti tek odsječene grančice i iste potrošiti u
sljedećih nekoliko sati istog ili narednog dana. To će sigurno
doprinijeti i većem postotku primljenih kalema.
Kalemljenje badema vrši se spajanjem dviju različitih
biljaka. Ovaj postupak primjenjivali su još stari
Kinezi, Egipćani, Feničani, te Rimljani, koji su o tome i
pisali.
Najčešće se radi kalemljenje badema na klin, u
krunu, na trokut, zakrpom, u prsten, sedlasto cijepljenje i
okuliranje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!