Egzotično ljekovito bilje / Znate li kako izgleda cvijet đumbira?

Image
Foto: Pixabay

Đumbir ima prekrasan egzotičn cvijet i mnogi ga uzgajaju kod kuće upravo zbog toga. A znate li vi kako izgleda cvijet đumbira i kako ga uzgojiti na vašem balkonu?

31.5.2018.
13:02
Pixabay
VOYO logo

Đumbir ili ingver je biljka iz porodice Zingiberaceae koja raste u tropskom i suptropskom pojasu. U farmaceutskoj industriji poznat je pod imenom rhizoma zingiberia.

Đumbir sadrži antibakterijske tvari, ublažava mučninu, pospješuje cirkulaciju, znojenje, rad žuči i poznat je kao afrodizijak. Kao začin, nariban korijen dodaje se juhama te jelima s piletinom, janjetinom, ribom i morskim plodovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đumbir je tropska začinska biljka koja podsjeća na trsku. Koristi samo korijen ili se može koristiti i cijela stabljika ili cvijet.

Đumbir je izdržljiva, listasta biljka. Naraste do visine 50 do 100 cm. Izgledom, debelom stabljikom i dugim listovima, podsjeća na barske biljke. Razvije granat rizom iz kog naraste korijen, koji u zemlji raste vodoravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korijen je žućkaste boje i aromatičan. Listovi su 15 do 30 cm dugi i 2 do 2,5 cm široki. Rastu direktno iz rizoma. Cvjetovi su mu trobojni, uvezani su u čašicu i krunu. Cvijet će se pojaviti jedino ako se uzgaja kao višegodišnja biljka. 

Kako izgleda cvijet đumbira?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako je lijep pa ga mnogi uzgajaju na balkonima zbog tog egzotičnog cvijeta.
Tri latice cvijeta su duge oko 1 cm dok su pak tri krunasta listića su cjevasto srasla, tamno su ljubičasta s kratkim prašnicima, na kojima se nalaze oko 9 mm duge prašne kesice. ​

Image
Foto: Pixabay

Evo kako izgleda cvijet đumbira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smješteni su u gusto stožastim klasovima. Tri plodna lista srasla su s plodnom krunom. Za rast i razvoj mu treba toplija klima.

Image
Foto: Pixabay

Zanimljivo je da je u antičko doba đumbir je korišten u liječenju očnih upala i kao sredstvo za protjerivanje. Sada je jedna od poznatijih začinskih i ljekovitih biljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo