Suncokret je biljka, žitarica, uljarica, koja potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. Nešto kasnije, 1840. godine je prvi puta dobiveno ulje iz suncokreta.
Prije nego započne sjetva suncokreta i mora se
znati da je optimalni rok za sjetvu: 10. travnja - 20.
travnja.
Za sjetvu suncokreta je potrebno odabrati sjeme čija klijavost ne
smije biti manja od 95%, a čistoća 98%
Za svako područje uzgoja suncokreta treba odabrati odgovarajući
hibrid, tj. određene dužine vegetacije, visokog potencijala
rodnosti, visokog udjela ulja u sjemenu, visoke
otpornosti na dominantne bolesti, otpornosti na polijeganje,
itd.
Sjetva suncokretamože početi kada se
temperature tla stale na oko 8 °C.
Dubina sjetve treba se kretati na rastresitijim zemljištima od 5
do 7 cm, a na težim i hladnijim od 4 do 5cm.
Količina sjemena za sjetvu suncokreta kreće se od 5 do 6 kg/ha.
To je količina koja se sije ako je sjeme visoke uporabne
vrijednosti i ako se sije preciznim sijačicama.
Sjetva suncokreta obavljena na ovaj način,
osigurat će oko 66 000 biljaka/ha.
U našim se krajevima najčešće sije tako da broj biljaka po
hektaru bude oko 40 000 biljaka.
Za sjetvu se koristi kvalitetno dorađeno sjeme, koje zadovoljava postojeće norme kvalitete.
Ako se sjetva suncokreta vrši na zemljištima s visokom podzemnom vodom sjetvu obavezno treba završiti do kraja travnja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!