Da bismo odgovorili na pitanje kada se bere origano krenut ćemo od početka s opisom ove zanimljive biljke.
Origano, lat. Origanum vulgare je začinska i ljekovita biljka iz obitelji Lamiaceae. Origano je ljekovito ali i začinsko bilje, široko rasprostranjeno u jugozapadnoj Aziji kao i cijelom Sredozemlju od Grčke do Španjolske pa tako i kod nas.
Koristi se prvenstveno kao začin u pripremi hrane, a neizostavan je u pripremi pizze i tradicionalnih umaka s rajčicom, u talijanskoj i grčkoj kuhinji. Također se koristi u turskoj, palestinskoj, libanonskoj, egipatskoj, sirijskoj i portugalskoj kuhinji, a našao je svoje mjesto u kuhinjama latinske Amerike i Filipina.
Origano je poznat je po ljekovitosti i koristi se kao antiseptik, za ubrzavanje poroda, liječenje hemoroida, probavnih i dišnih tegoba. Najviše se koristi kao čaj protiv grčeva u trbuhu, bolesti probavnog trakta i gornjih dišnih puteva i kao lijek za upaljeno grlo. Zanimljivo je da su ga stari Rimljani su ga koristili kao miris nakon kupanja i kao ulje za masažu, ali i kao sredstvo za dezinfekciju i konzervans.
Kada se bere origano?
Kao i ostalo začinsko bilje, origano se bere ili žanje dva puta godišnje, a u uvjetima navodnjavanja i tri puta. Žetva origana obavlja se ručno ili strojno u fazi prije cvjetanja. Žetvu treba obaviti na visini na kojoj se nalaze zdravi i zeleni listovi, a najniže 4 – 5 cm iznad zemlje.
U prvoj se godini uzgoja može dobiti samo jedna žetva, krajem srpnja ili početkom kolovoza, a u drugoj godini čak dvije. Prva žetva je krajem srpnja ili početkom kolovoza, a druga krajem rujna i tijekom listopada.
Žetva se obavlja po sunčanom i suhom vremenu, a suši se prirodnim putem, na tamnom i prozračnom mjestu, ili u sušarama, na temperaturi do 45 °C. Kada se origano bere na vrijeme i suši po pravilima, tada se od 4 – 5 kg svježe mase dobije se 1 kg suhog nadzemnog dijela biljke.
Origano koji se koristi za proizvodnju sjemena potrebno je ostaviti potpuno ocvate, a žetva se u tom slučaju obavlja 5-7 dana nakon odbacivanja cvjetova.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!