Kukuruz je biljka koja jednolično sazrijeva i ne osipa se pa se njegova berba obavlja u punoj zriobi. Zbog toga je vrlo važno znati točno kada se bere kukuruz.
Berbu kukuruza je potrebno obaviti čim prije jer odugovlačenje berbe smanjuje prihode. Nastaju štete koje čine ptice, glodavci i divljač. Stabljike se polegnu ili se prelome pa se kombajnom više ne mogu obrati.
Kukuruz se bere u tehnološkoj zrelosti, a tehnološka zrelost nastupa u različito vrijeme što ovisi o načinu korištenja kukuruza.
Berba kukuruza kod ranih kukuruza počinje već u kolovozu, a kasne sorte dozrijevaju od rujna. Za jesenje dekoracije i dobivanje sjemena, kukuruz se bere 4-5 tjedana kasnije.
Evo kada se bere kukuruz po vrstama branja
Berbu kukuruza u klipu započinjemo kada vlažnost zrna na klipu
padne ispod 30 %.
Treba paziti da se skladište samo zdravi, čisti i zreli klipovi.
Ako se skladišti vlažniji kukuruz, potrebno je ventiliranjem
osušiti kukuruz.
Berba kukuruza u zrnu se vrši pomoću žitnih kombajna sa specijalnim hederom za otkidanje klipova kukuruza. Dobiveno sirovo zrno kukuruza moguće je uskladištiti na duže vrijeme.
Kada se bere kukuruz šećerac?
Kukuruz šećerac se bere kada je u fazi mliječne zrelosti. Najbolje je berbu obaviti u ranim jutarnjim satima. Kukuruz šećerac je potrebno što brže uskladištiti ili ga treba potopiti u hladnu vodu kako bi se spriječilo isušivanje zrna na klipu kukuruza.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!