Pšenica je najvažnija zrnata biljka koja se koristi za ljudsku
prehranu i druga je na ljestvici ukupne proizvodnje prinosa
žitarica odmah iza kukuruza; treća je riža.
Pšenica je dobra pretkultura za većinu kultura. Rano se žanje pa
ostaje dosta vremena za pripremu tla (obradu, gnojidbu i sjetvu).
Često pitanje je kad se sije pšenica.
Faze rasta su klijanje pšenice, nicanje, busanje, vlatanje,
klasanje, cvatnja i oplodnja, nalijevanje zrna te zrioba.
Prema vremenu sjetve - ozima pšenica se sije u jesen te
prezimljuje u fazi od nicanja do busanja, dok se jara sije u
proljeće.
Najpovoljnija temperatura za njezino klijanje i nicanje kad se sije pšenica jest 14 - 20 °C i pri toj temperaturi pšenica niče za 5 - 7 dana. Pri temperaturi od 7 do 8 °C, niče za 17 - 20 dana, a pri nižim temperaturama klijanje i nicanje još je sporije.
Vrijeme sjetve određuje se prema agroekološkim prilikama pojedinog područja i biološkim svojstvima sorti. Vremenom sjetve regulira se razvoj biljke do zime. Optimalni rok za sjetvu pšenice je mjesec listopad.
Optimalni rokkad se sije
pšenica - za ozimu pšenicu je 10 mjesec
Optimalni rok kad se sije pšenica - za jaru
pšenicu je od 15.02. do 15.03.
Evo još nekih pravila kad se sije pšenica:
Najbolje je sijati sijačicom u redove, razmak 10 cm, odmak 1,5
cm, dubina od 3-4 cm
Sjeme 1.kl mora imati klijavost veću od 95% i čistoću 98%
Sjeme 2.kl mora imati klijavost najmanje 90% i čistoću 95%
Masa 1000 zrna kad se sije pšenica trebala bi
iznositi više od 40 gr, hektolitarska težina 75-85 kg
Gustoća sklopa 600 – 700 zrna po m2 = 300 kg/ha
Odmah nakon žetve pretkulture vrši se plitko oranje na 10 cm.
Zatvori se vlaga i unište korovi.
Početkom 8 mjeseca ore se na 20 cm, mogu se unijeti mineralna
gnojiva i zaoravaju se korovi.
Slijedi ravnanje tla te predsjetveno oranje na 30 cm i to 15 dana
prije sjetve. Kad se sije pšenica sjetveni sloj
mora biti usitnjen, ravan i dobre strukture.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!