Orezivanje smokve prijeko potrebno je. Najčešće se odvija u proljeće odnosno ljeto te zimi. Postoji razlog zašto upravo u ta godišnja doba te točan cilj koji se želi postići.
Proljetno orezivanje tako je namijenjeno za oslobađanje smokve od suvišnih grana koje ne rađaju, a zimsko orezivanje smokve služi za eliminaciju suhih grančica koje koče druge.
Zimsko orezivanje smokve kao i ljetne treba završiti premazom jer rezovi teško zarastaju na ovoj vrsti. Premaz omogućava zadržavanje vlage i sprječava isušivanje cijele grane. Nemojmo zanemariti da neke smokve ne smijemo uopće orezivati zimi ili u jesen jer teško podnose rezove.
Zimsko orezivanje smokve posebno je delikatno za mnoge vrste. Postoji povećani rizik od isušivanja, ali i smrzavanja grane. Sve rezove potrebno je premazati te zaštititi od temperatura plastičnim pokrivalom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!