Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Biljni svijet /

Zeleni radić najbolji je u salati, čaju ili rižotu

Zeleni radić bere na nezagađenim područjima, a koristi kao diuretičko sredstvo i sredtvo za detoksifikaciju jetre. Zeleni radić konzumira se kao salata ili čaj

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Zeleni radić ili maslačak (lat. Taraxacum officinale) je samonikla trajna biljka. Ima nazubljeno i duguljasto lišće gorkog okusa i naziva se najčešće radićem. 

Zeleni radić posjeduje antioksidativno i protuupalno djelovanje zbog čega se aktivno ispituje njegov učinak na ljudsko zdravlje. Salata od zelenog radiča jedna je od najukusnijih salata, posebno u kombinaciji s acetom.

Nalazimo ga na raznim tržnicama kada je sezona i izvrstan je u salatama. Za konzumaciju je dobar korijen koji obiluje gorkim tvarima, sterolima, inulinom te u manjim količinama pektinom i flavonoidima.​ Zeleni radić sadrži niz vitamina i minerala.

To su, na prvom mjestu, vitamin C, zatim vitamin D pa i sve vitamine B skupine te željezo, magnezij i kalij. Smatra se da je zeleni radić dobro preventivno sredstvo protiv raznih prehlada i raznih bolesti, a odličan je i za regulaciju probave i problema sa želudcem. 

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike