Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
VRT I BILJE /

Zdravstvene prednosti jedenja zdjele zelene salate dnevno

Zelena salata je popularno i vrlo često viđeno povrće u gotovo svakoj kuhinji. Osim što predstavlja idealnu namirnicu u borbi protiv viška kilograma, njena ljekovita svojstva su brojna.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Zelenu salatu koristili su još stari Rimljani i Grci prepoznajući njena dragocijena svojstva. O njenoj ljekovitosti pisao je i otac medicine, Hipokrat. Zelena salata koristila se protiv opeklina, izvlačivši gnoj iz rana, kod upala grla i kašlja, za poticanje rada bubrega, smirivanje živčanog sustava, protiv nesanice i nervoze, tuge i depresije itd.

Zelena salata bogata je vitaminima A,  B1, B2, B3, B6, C, E te mineralima poput bakra, kalcija, fosfora, magnezija i željeza.  Što su listovi zelene salate tamniji, to je više B vitamina. Također, vanjski listovi imaju dvostruke više vitamina C nego unutarnji listovi te sadrže beta karoten. No, zelena salata je vrlo osjetljiva namirnica koja je najzdravija svježe ubrana jer stajanjem gubi vitamine i minerale. Premda nisko kalorična, dovoljna su dva do tri lista zelene salate kako bi postigli dnevni unos vitamina A i kalija.

Dokazano je da konzumacija zelene salate:

pomaže u jačanju organizma

detoksicira organizam

potiče probavu

balansira organizam; uspostavlja alkalnu ravnotežu u organizmu

umiruje organizam

održava zdravlje kardiovaskularnog sustava

pomaže kod razdražljivosti, nesanice, napetosti

sprječava anemiju

štiti srce

regulira kolesterol u krvi

ima antikancerogena svojstva

Preporučujemo uvrštavanje zelene salate u svakodnevnu upotrebu. Zelena salata je kalorijski vrlo siromašna (100 grama sadrži samo 15 kalorija), ali je bogata vitaminima, mineralima i beta karotenom zbog čega će se vaše tijelo osjećati bolje i poletnije, a koža će biti sjajnija, elastična i zdrava. Idealno je zelenu salati jesti za večeru u obliku obrok salate. Vlakna iz salate ubrzat će probavu, spriječit će pojavu zatvora i izbacit će toksine koji se zadržavaju u crijevima.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike