Kako zamrznuti mahune? / Zamrzavanje mahuna - pravilnim zamrzavanjem sačuvajte hranjive tvari

Image
Foto: Pixabay.com

Pravilnim zamrzavanjem mahuna zadržavate njihove hranjive nutrijente. Zamrznute mahune možete čuvati do 2 godine, no kako ih pravilno zamrznuti?

27.7.2017.
12:19
Pixabay.com
VOYO logo

Pravilnim zamrzavanjem voća i povrća, pa tako i zamrznutih mahuna, možete sačuvati više minerala i vitamina nego nekom drugom metodom konzerviranja. 

Mahune su povrće iz skupine mahunarki, te su posebno hranjive zbog velikog udjela bjelančevina i ugljikohidrata. Kod kupnje mahuna treba obratiti izgled na izgled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kora mahune treba biti čvrsta i glatka, a kad ih prelomite, mahune moraju puknuti. Svježe mahune u hladnjaku možete čuvati u hladnjaku do 3 dana. Zamrznute mahune možete držati u zamrzivaču do dvije godine, a nekoliko je savjeta kako pravilno zamrznuti mahune.

Prije zamrzavanja mahune je najbolje blanširati u kipućoj vodi ili na pari 1-3 minute. Nakon blanširanja, mahune je potrebno brzo ohladiti pod mlazom vode, te ocijediti i dobro osušiti. Nakon što ste ih osušili, prije zamrzavanja mahunama odrežite krajeve i narežite ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako pripremljene zamrznite ih na -18 stupnjeva, jer se na toj temperaturi onemogućuje razmnožavanje mikroorganizama, a zamrznute mahune zadržavaju hranjive tvari, boju i okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo