Pravilnim zamrzavanjem voća i povrća, pa tako i zamrznutih mahuna, možete sačuvati više minerala i vitamina nego nekom drugom metodom konzerviranja.
Mahune su povrće iz skupine mahunarki, te su posebno hranjive zbog velikog udjela bjelančevina i ugljikohidrata. Kod kupnje mahuna treba obratiti izgled na izgled.
Kora mahune treba biti čvrsta i glatka, a kad ih prelomite, mahune moraju puknuti. Svježe mahune u hladnjaku možete čuvati u hladnjaku do 3 dana. Zamrznute mahune možete držati u zamrzivaču do dvije godine, a nekoliko je savjeta kako pravilno zamrznuti mahune.
Prije zamrzavanja mahune je najbolje blanširati u kipućoj vodi ili na pari 1-3 minute. Nakon blanširanja, mahune je potrebno brzo ohladiti pod mlazom vode, te ocijediti i dobro osušiti. Nakon što ste ih osušili, prije zamrzavanja mahunama odrežite krajeve i narežite ih.
Tako pripremljene zamrznite ih na -18 stupnjeva, jer se na toj temperaturi onemogućuje razmnožavanje mikroorganizama, a zamrznute mahune zadržavaju hranjive tvari, boju i okus.