Predstavljamo najtraženije začine na balkonu:
Luk vlasac
Ovo je neizostavan začin u mnogim jelima, no koristi se i za dekoraciju jela. Sadnice je potrebno posaditi u proljeće, na sunčano mjesto, a sadite ih na razmaku od 25 cm. Luk vlasac je vrlo lako uzgojiti. To je trajnica niskog rasta, koja ima dekorativan cvijet. Ovo začinsko bilje na balkonu je potrebno brati u fazi rasta, rezanjem listova. Može se koristiti svjež, sušen ili zamrznut.
Ružmarin
Ružmarin je biljka aromatičnog mirisa, koja često dominira jelima. Ovu biljku je najbolje saditi na proljeće, na sunčanom mjestu. Ako se dobro prilagodi uvjetima, može rasti godinama. Razmak sadnje treba biti 75 cm, ako namjeravate imati više ružmarina u vrtu.
Bosiljak
Bosiljak je biljka koja se sije iz sjemena i nešto je zahtjevnija od ostalog začinskog bilja. Ovu biljku bi bilo najbolje uzgajati u posudi. Imajte na umu da se sije u proljeće te traži osunčanomjesto i dosta vlage. Zato je potrebno zalijevati ga redovito, kako bi bio zdrav i podario vam kvalitetne listove.
Peršin
Najpoznatiji začin na balkonu je definitivno peršin. Riječ je o jednogodišnjoj biljci, koja se uzgaja iz sjemena, a to se obavlja na proljeće. Sije se na dubinu 1 cm, a razmak je 5 cm. Listovi peršina često služe kao dekoracija jelima. Preferira sunčano mjesto, no može podnijeti i polusjenu. Voli vlagu pa ga je potrebno redovito zalijevati.
Kadulja
Rijeć je o niskom grmu, koji u idealnim uvjetima, može dugo potrajati. Ako sadite kadulju na proljeće, najbolje bi bilo nabaviti mlade sadnice. Sadite na dubinu od 1 cm, a razmak neka bude 60 cm. Lišće ovog začina na balkonu, možete brati kad god poželite.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!