Razlikujemo dvije vrste krastavaca: oni koji imaju male plodove za kiseljenje te oni s velikim plodovima za svježu upotrebu. Krastavac je povrće jako niske energetske vrijednosti i u sebi ima čak 95 % vode, upravo to ga čini omiljenim povrćem osoba koje su na dijeti. Važnost njegove konzumacije predstavljaju vitamini i minerali, visok udio kalija, a nizak udio natrija čine krastavce odličnim diuretikom. Zato ih se prilikom pripreme ne bi smjelo soliti jer to poremeti odnos između kalija i natrija.
Dobro pognojena zemlja i dosta vlage su ključni faktori za dobar uzgoj krastavaca. Ne trebaju se sijati prerano jer su osjetljivi na niske temperature. Formiraju plitko korijenje pa trebate biti oprezni kod okopavanja. Pošto je krastavac biljka penjačica, preporučuje se njegov uzgoj na mreži. Time se povećava urod i smanjuje rizik od bolesti te ih je lakše brati i neće biti prljavi.
Neke od najzanimljivih vrsta krastavaca su:
Bestal
To je vrsta krastavaca koji se kisele, može se sijati od travnja do svibnja u lončiće te krajem svibnja presaditi na otvoreno. U isto vrijeme se mogu i direktno sijati.
Colet
Ovo je hibrid krastavaca za kiseljenje, nema gorke plodove i otporan je na pepelnicu. Rađa dobro i kod loših vremenskih prilika te je dobar za pripremu rasadnica.
Eva
Ova vrsta krastavaca se sije krajem treavnja i početkom svibnja te se sprema kisljenjem.
Levina
Ova sorta za kiseljenje je otporna na plamenjaču. Pošto je hibrid, svake godine je potrebno kupiti novo sjeme jer uzgojem iz vlastitog sjemena gubi određena svojstva. Nema gorke plodove i sije se od kraja travnja do sredine lipnja.
Nimbus
Vrijeme klijanja je od 8 do 12 dana i ova vrsta je također pogodna za pripremanje rasadnica. Odlična je za upotrebu jer nema gorkih plodova te daje dobar prinos, čak i u ekstremno lošim vremenskim uvjetima.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!