Pisani zapisi o cimetu postoje još u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima, a cimet se spominje i u Bibliji.
Već tada brojni su narodi vrste cimeta koristili za obogaćivanje jela, a od Europljana prvi su ga otkrili Portugalci kada su otkrili Cejlon na kojemu je korišten za jačanje energije i protiv umora. Zbog visokih cijena vrsta cimeta Portugalci i Nizozemci su vodili stogodišnji rat.
Najpoznatije su dvije vrste cimeta - kasija, odnosno kineski cimet i cejlonski cimet.
Cejlonski cimet je vrsta cimeta koji se od davnina primjenjuje u narodnoj medicini jer liječi upale i infekcije, regulira šećer u krvi i ublažava reumatske bolove. Cejlonski cimet je finog i slatkog mirisa i pomalo ljutog okusa.
Kasija je vrsta cimeta koja se najčešće nalazi u našim trgovinama. Ova vrsta cimeta ima oštru aromu i snažan miris.
Za dobivanje ove vrste cimeta sijeku se cijele grane i mala stabla kako bi štapići kasije imali gušću strukturu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!