Za vas smo pripremili popis na kojem se nalaze najatraktivnije vrste bundeva. One su su osim upotrebe u kuhinji, popularne i zbog njihovog dekorativnog izgleda.
Ibiza
Ibica je vrsta bundeve čiji su plodovi blago rebrasti i teški dvije do tri kile. Meso je suho i kvalitetno te je najčešće žuto-narančaste boje. Ibica se uglavnom uzgaja zbog sjemenki, koje imaju znatno veću vrijednost od mesnatog dijela jer su bogatije vitaminima i mineralima. Ona je vrlo slatkog okusa i priprema se tako što se prvo dobro očisti i posuši prije nego li se stavi peći. Osim u slatkim, može se koristiti i u slanim jelima.
Butternut
Ova vrsta bundeve je izduženog i kruškolikog oblika i može narasti do dvije kile. Njena unutrašnjost je tamno narančaste boje i mesnata je, te slatka i kremasta, što ju čini jako popularnom za pripremu raznih slastica. Možete ju bez problema skladištiti jer u sezoni ima dug vijek trajanja – do dvije godine. Njena kora je jestiva, ali je tanka pa se može lako ljuštiti.
Prinčeva kruna
Kora ove bundeve zanimljivog naziva je siva i tanka, ali je njeno meso debelo i sočno. Ono je tamno narančaste boje i slatkog okusa te dobre konzistencije. U njoj se nalaze velike količine pektina, za kojeg se smatra da ima ljekovita svojstva. Možete ju jesti pečenu, kuhanu ili pohanu, u obliku deserta te kaše i pirea, a njen okus je sličan okusu kestena.
Kabocha
Kaboča potječe iz grada Kambodže i po njemu je dobila ime. Njeno meso je suho, ali ukusno, a kora je tanka i zelena, no jestiva. Mirisom i bojom kore podsjeća na lubenicu, a popularna je u kulinarstvu jer ne postoji način na koji se ona ne može pripremiti. Izbor jela uz ovu vrstu bundeva postaje neograničen.
Turban tikva
Ova tikva je u isto vrijeme dekorativna i jestiva. Kora je šarene boje, a meso žuto i narančasto te vrlo aromatično pa je je odlična za pečenje. Najčešće se koristi za pripremu kremastih juha jer joj kora može poslužiti kao dekorativna posuda za jelo.
Hokaido
Hokaido bundeva je vrsta bundeve čija je kora tvrda te dolazi u narančastoj ili crvenoj boji. Može se dugo čuvati i odličan je izvor vitamina u zimskom periodu. Najbolje mjesto za skladištenje je suh podrum ili tavan, te se u optimalnim uvjetima čuva i do šest mjeseci. Ako se odlučite na uzgoj ove bundeve, pričekajte proljeća, kad prođu mrazovi.