SAVJETI ZA UZGOJ PELARGONIJA / Viseće pelargonije: sadnja, uzgoj i održavanje pelargonija

Image
Foto: Pixabay

Danas razlikujemo mnogo različitih vrsta ove prelijepe biljke, a jedne od najrasprostranjenijih i najljepših su viseće pelargonije

30.12.2017.
10:13
Pixabay
VOYO logo

Viseće pelargonije sve su češće ukrasno cvijeće u vrtovima, okućnicama, na balkonima i terasama. Zato smo za vas izdvojili savjete za sadnju, uzgoj i pravilno održavanje predivnih pelargonija.

Pelargonija je ukrasno cvijeće koje sve češće možete pronaći na našim prostorima. Prepoznatljiva je po mirisnim i velikim cvjetovima različitih boja, od bijele, crvene, žute, narančaste do jarko ružičaste. Porijeklom je iz Južne Afrike odakle se velikom brzinom proširila na ostatak svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlikujemo mnogo različitih vrsta ove prelijepe biljke, a jedne od najrasprostranjenijih i najljepših su viseće pelargonije. Kao što im samo ime govori, ova vrsta pelargonija najčešće se drži u visećim teglama ili posudama na balkonima i terasama. Pelargonije će najbolje uspijevati na jakom suncu i temperaturama iznad 15 stupnjeva Celzijusa. Dobro ih je staviti na prozračno i svijetlo mjesto gdje će tijekom cijelog dana dobivati dovoljno sunčeve svjetlosti.

Što se tiče njihovog održavanja, viseće pelargonije nisu zahtjevne. Poznate su po tome da im nije potrebno mnogo vlage pa ih zbog toga nije ni potrebno prečesto zalijevati. Nekoliko puta tjedno sasvim je dovoljno da se pelargonije razvijaju i normalno uspijevaju. S vremena na vrijeme pelargonije se orezuju, a posebno je važno da se uklone svi ocvali cvjetovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo