Vinova loza kardinal ili cardinal crveni, kod nas je dobro poznata vrlo rana zobatica modro-crvenih bobica. Bobice su veoma krupne, okruglaste, sa pokožicom ljubičastocrvene boje.
Vinova loza kardinal nastala je 1939. godine
križanjem sorata flame Tokay i Alphonse LaValle, a u Europu je
stigla nakon završetka II. svjetskog rata (1946.).
Gospodarska vrijednost vinove loze kardinal značajna je zbog
toga, jer dozrijeva u našim prilikama tijekom ljetne turističke
sezone. Šira sadrži 14 - 18 % šećera i 4 do 5 g/l ukupnih
kiselina.
Porijeklom iz Kalifornije, vinova loza kardinal odlikuje se vrlo
bujnim čokotom. Grozd veliki ili vrlo veliki mase od 200 do 600g
nekad i vise. Veoma je prinosna sorta i ima blagu
aromu.
Vinova loza kardinal dozrijeva rano. Vrlo
je ukusno grožđe za konzumaciju u svežem stanju koje odlično
podnosi transport. Uglavnom dozrijeva u kolovozu..
Ako se vinova loza kardinal uzgaja tamo
gdje joj je i mjesto, a to su u našim prilikama južna
vinogradarska područja izbjeći će se štete od zimskog smrzavanja
i od gljivične bolesti sive plijesni.
Ako u vrijeme dozrijevanja padne kiša, kožica bobice uz
peteljčicu kružno pukne, a na to mjesto nasele se gljivice
botritisa i pepelnice, uzrokujući propadanje i kvarenje.
Rješenje je hitna prijevremena berba i preradba grožđa uz
pojačano sulfitiranje radi proizvodnje vinskog alkohola, kako bi
se spasilo barem nešto.
U pripremi su i propisi prema kojima se iz stolnog grožđa neće
smjeti za tržište proizvoditi vina. Na tom je popisu i
vinova loza kardinal.