Vrste stiha / Vezani stih: naučite što je vezani stih

Image
Foto: Pixabay.com

Ne znate što je vezani stih ili ste jednostavno zaboravili? U sljedećem tekstu prisjetite se što su slobodni i vezani stihovi te koje podjele stiha postoje.

6.3.2017.
2:25
Pixabay.com
VOYO logo

Vezani stih je vrsta stiha gdje je jedan stih rimom ili brojem slogova povezan s drugim stihom. Primjer takvog stiha možete naći u pjesmi ''Halje'', Tina Ujevića. S druge strane, postoje i slobodni stihovi. To su stihovi koji nemaju rimu, točnije, to su oni stihovi koji nisu povezani rimama, nemaju isti broj slogova i slobodno su raspoređeni. Ove dvije vrste stiha su podjela s obzirom na vezanost stiha.

Kako bi bolje razumjeli slobodne i vezane stihove, trebate znati osnovnu definiciju stiha. Stih se može definirati kao redak u metričkoj kompoziciji, kao što je pjesma, ali je i ritmička, zvukovna, sintaktička te značenjska cjelina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stih u smislu ritmičke cjeline znači da na temelju prirodnog govora, autor stvara novi, originalni ritam koji u pjesmi ima dodatno značenje. Sintaktička je cjelina zbog toga što poredak unutar stiha nikada nije slučajan, a pjesma time dobiva dodatno značenje.

Stih je zvukovna cjelina jer ga karakterizira posebna zvukovna organizacija, a ona je utemeljena na rimi i sugestivnom značenju pojedinih glasova. Na posljetku, on je značenjska cjelina jer pored značenja samih riječi, stih kao cjelina sadrži i sva ostala dodatna značenja, koja se postižu ritmom, zvukovnom organizacijom i poretkom riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se gleda dužina stiha, postoje: stih od pet slogova ili peterac, šesterac, sedmerac, osmerac, deveterac, deseterac – zastupljen u narodnoj poeziji, jedanaesterac i dvanaesterac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo