Bosiljak je biljka stoljećima poznata i priznata kao vrijedan začin. Potječe iz Indije, a danas je uobičajen dio raznih svjetskih kuhinja, a posebn one u Francuskoj i Italiji. Ovu jednogodišnju zeljastu biljku mnogi žele zbog njezinog mirirsa i blagodati. U nastavku otkrivamo kako pravilno obaviti sijanje bosiljka te prihranu i njegu za uspješan rast.
Sijanje bosiljka - pravila za uspjeh
Uzgoj bosiljka najbolji je ukoliko se sjetva biljke obavlja sredinom proljeća odnosno u svibnju. Bosiljak je vrlo osjetljiv na kasne mrazove pa je to idealno vrijeme. Ako se locirano tamo gdje nema mraza, možete ga sijati i u travnju. Sijanje bosiljka obavlja se tako da je razmaku otprilike 50 cm. U jamice se stavlja 3 do 5 sjemenki, a međusobno su udaljene 20 do 25 cm. Dubina mora biti do 1 centimetra.
Njega biljke
Bosiljku odgovara topla klima, a najbolje raste kada je temperatura zraka između 17 i 20 stupnjeva. Omogućite mu dovoljno vlage, a posebno kada kreće klijati. Bosiljku odgovara bogato, humusno tlo. Prihranu moožete obavljati u proljeće s dušikom i kalijem.
Korištenje
Okus bosiljka itekako je karakterističan. Ovo je aromatična i osvježavajuća biljka intenzivnog mirisa. Koristite ga svježeg jer sušenjem gubi moć.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!