Uzgoj peršina na otvorenom započinje sjetvom koja se gotovo uvijek vrši izravno na stalno mjesto. Za kasniji (ljetno jesenski) uzgoj peršina na otvorenom, sije se u redove ili trake na ravnoj površini. Za raniji proljetni uzgoj sije se na gredice u 4 - 5 redova.
Za vrijeme uzgoja peršina na otvorenom, na istoj površini ne smiju se uzgajati ostale kulture iz porodice štitarki ( mrkva, celer, pastrnjak ).
Peršin se u kontinentalnom djelu može sijati na otvorenom od
ožujka pa do kraja travnja. Na Mediteranu je sjetva i
uzgoj peršina na otvorenom moguć već u
veljači.
A peršin se na otvorenom može uzgajati i u
kolovozu te se tako omogućuje berba u ožujku i travnju
iduće godine.
Taj peršin treba izvaditi prije nego što se razvije cvjetna
stabljika.
Potpuno razvijena biljka može prezimiti na otvorenom i u kontinentalnom području.
Uzgoj peršina na otvorenom je popularan na našim područjima. Razlog tome je i taj što se često koristi u jelima, a vrlo lako ga je uzgojiti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!