Osim što je veoma ukusna, ljuta papričica je i dekorativna zbog zanimljivih plodova, u pravilu jarke žute, crvene ili zelene boje.
Veličina i urod ljute papričice izravno ovisi o nekoliko faktora.
Jedan od njih je i veličina tegle.
Papričicu je najbolje posaditi u vrt, no ako to nije moguće, onda
neka tegla bude što veća.
Ljute papričice mogu narasti i preko 1,5 metara visine, ako su
zemlji, a u velikoj tegli nešto manje.
Veličina ovisi i o vrsti papričice te o dosta drugih faktora
tako da ne postoji univerzalna formula.
Minimalna tegla preporučljiva za uzgoj ljute papričice je ona
zapremine od dvije litre.
Papričici bi zemlja uvijek trebala biti vlažna pa tako često
provjeravajte prstom vlažnost zemlje. Ako je zemlja vlažna, nije
potrebno zalijevanje.
Tegle koje koristite moraju obavezno imati rupe na dnu da višak
vode može izaći van jer u suprotnom može doći do truleži korijena
i raznih gljivičnih bolesti.
U vrijeme kada papričica cvjeta i daje plodove dobro ju je
povremenu prihraniti preko lista s nekim tekućim gnojivom koje
sadrži kalcij jer papričice zahtijevaju mnogo kalcija kod
formiranja plodova. U slučaju da kalcija nedostaje plodovi će
trunuti i neće biti dobri.
Osim prihrane preko lista moguća je i prihrana vodotopivim
gnojivima. Nikako nemojte pretjerivati s prihranom jer to može
dovesti do uništenja biljke.
Ljutim papričicama je potrebno mnogo sunca da bi mogle normalno rasti i roditi. Iznimno ljeti, ako su temperature veoma visoke, može se razmišljati o nekoj vrsti sjenila koja će zaštititi papričicu da ne izgori. Papričice koje nemaju dovoljno svjetla imaju svjetlije lišće.
Vrijeme uroda ovisi o mnogo faktora : vrijeme sadnje, vremenski uvjeti, vrsta papričice, količina svjetlosti, zalijevanje, gnojidba, vrsta zemlje, veličina tegle. U svakom slučaju moraju dati rod prije početka rujna.
Čuvanje ljutih papričica
Ljute papričice prije sušenja i čuvanja nije potrebno prati niti
pripremati na bilo koji drugi način.
Papričice se nanižu na konac pod kutom od 45 stupnjeva da ih što
više stane na niz.
Na donjem dijelu konca se priveže neki komadić drveta ili
čačkalica da papričice ne mogu ispasti prilikom nizanja.
Privežu se i ostave da vise na sunčanom i prozračnom mjestu. Ako
primijetite da se tijekom čuvanja ljutih
papričica na njima pojavi plijesan, te papričice
treba izbaciti iz niza.
A ako se plijesan pojavi na više papričica, onda treba
promijeniti položaj na kojem su smještene - na mjesto na kojem je
strujanje zraka veće.
Takva paprika se suši oko mjesec dana, duljina čuvanja ljutih papričica ovisi o količini strujanja zraka.
Ljute papričice jačaju imunitet, potiču cirkulaciju, korisne su u
borbi protiv upala, alergija i infekcija, pomažu kod tegoba
dišnih puteva, ublažavaju bolove.
Zatim izvrsno djeluju na zdravlje krvnih žila, podižu
raspoloženje, pomažu u snižavanju krvnog tlaka, smanjuju opasnost
od nastanka krvnih ugrušaka,
reguliraju razinu kolesterola u krvi, potiču apetit te
poboljšavaju probavu i rad crijeva pa tako i pomažu u regulaciji
prekomjerne tjelesne težine.
Poseban naglasak stavljamo na to da sprečavaju nastanak i širenje
zloćudnih bolesti, a i djeluju poput afrodizijaka.
Zato bacite se odmah na uzgoj i čuvanje ljutih papričica.