Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Što je sve potrebno /

Sve što morate znati o uzgoju hrena

Uzgajanje hrena poteklo je iz Europe, a danas se koristi i u Velikoj Britaniji i SAD-u. Što je sve potrebno i kako se uzgaja hren?

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Hren je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog zadebljalog podanka iz kojeg se može razviti korijenje, koje može doseći i 1 metar dubine. Rezan ili riban, hren ima ljut okus i miris.

Za uzgoj hrena najprikladnija su srednje teška tla poput ilovače. Pri uzgoju hrena pozornost treba posvetiti temperaturi.

U mirovanju hren može prezimiti na temperaturi -45 stupnjeva, no neukorijenjene reznice hrena i izvađeni podanci se mogu smrznuti već na temperaturi od -6 stupnjeva.

Najpogodnije temperature za uzgoj hrena su blage temperature od 17-20 stupnjeva, dok na temperaturama višim od 25 stupnjeva, hren usporava rast u smanjuje se prinos i kvaliteta podanka.

Za uzgoj hrena i dobar rast najprikladnija je umjerena vlaga tla i visoka vlažnost zraka.

Uzgajanje hrena počnite njegovom sadnjom u jesen ili proljeće, i to u periodu od kraja ožujka do sredine travnja. Sade se u redovima od 50 centimetara, a reznice se polažu ukoso 30 centimetara jedna od druge.

Na istoj plodorednoj površini hren možete saditi tek nakon 3 do 4 godine.

Uzgojeni hren vadi se u kasnu jesenm i ukoliko je nedorađen može se skladištiti u podrumima uz dobru zaštitu od smrzavanja, a ukoliko je dorađen sladišti se na temperaturi od 0-1 stupanj, do 6 mjeseci.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike