Povrtnjak /

Uzgoj graha - osigurajte si prirodnu hranu i zasadite grah u vrtu

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Uzgoj graha puno je manje kompliciran od ostalih kultura. Izbjegnite kemikalije kojim se hrana šprica u masovnoj proizvodnji i naučite sve o uzgoju graha

26.11.2018.
16:26
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Zašto se ne bi okušali u sadnji graha? Uz malo strpljenja možete si priuštiti zdravu namirnicu za koju znate od kuda dolazi, a sama briga o uzgoju može djelovati umirujuće. Uzgoj graha zahtijeva nekoliko ispunjenih preduvjeta kako bi urodio plodom. 

Uzgoj graha

Prije svega bitno je tlo. Grah voli mrvičasta tla, a budući da ima dugačak korijen i razgranati, preferira bogato tlo koje sadrži dovoljno nutritivnih tvari za uspješan rast. Ovu seljačku, domaću namirnicu ključno je zaštititi od hladnoće i proljetnih mrazove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se zato sije tek kada u nešto toplijim danima. Ne preporučuje se sadnja graha prije nego što temperatura dosegne 10 stupnjeva, a to je otprilike samim krajem travnja. Grah je sazrijeva otprilike 60 dana nakon sjetve odnosno to vrijeme ovisi o vrsti graha koju sadite. 

Uzgoj graha osjetljiv je na korov pa je prije svega bitno počupati korov i poprskati tlo sredstvom protiv njegova razvijana. Grah obavezno gnojite kako bi mu osigurali dovoljno organskih tvari i obogatili tlo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju oboljenja, grah tretirajte samo onako kako nalažu upute. Previše pesticida uništit će vaš trud da stvorite prirodnu namirnicu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo