SADNJA I PRIPREMA BATATA / Uzgoj batata: savjeti za uspješan uzgoj slatkog krumpira

Image
Foto: Pixabay

Uzgoj batata nije zahtjevan, a pomoću naših savjeta možete brzo j jednostavno uzgojiti domaći batat

28.2.2017.
22:29
Pixabay
VOYO logo

Batat ili slatki krumpir popularna je namirnica u svijetu, a polako se počinje širiti i na našim prostorima. Njegov uzgoj nije zahtjevan, pa ga mnogi rado sade u svojim vrtovima. Donosimo vam savjete za uspješan uzgoj ukusnog batata.

Batat ili slatki krumpir, kako se još zna nazivati, biljka je iz porodice Convolvulaceae, a potječe iz tropskih područja srednje i Južne Amerike. Zbog svojih hranjivih vrijednosti, svrstava se u namirnice koje bismo trebali što češće konzumirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava energetska namirnica

Odličan je izvor važnih vitamina, naročito vitamina A i B. Batat također sadrži velike količine vitamina C, vlakana, kalija, beta-karotena, magnezija, željeza, biotina i fospora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hranjive vrijednosti čine ga pravom energetskom namirnicom zbog čega se posebno preporučuje sportašima. Održava ravnotežu metabolizma, pozitivno djeluje na probavni sustav, zdravlje gušterače, a pomaže i kod skidanja neželjenih kilograma.

Odličan kao prilog ili glavno jelo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Batat se najčešće priprema kuhan ili pečen, ovisno o tome kakva jela preferirate. Može biti odličan kao prilog, ali je dovoljno zasitan i okusima bogat da bude pripremljen i kao samostalno jelo.

Jednostavan za uzgoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče uzgoja batata, on nije kompliciran. Ova biljka nije prezahtjevna pa ga bez problema možete uzgojiti u svom vrtu. Naime, uvijek je bolji svježi batat nego onaj koji ste kupili na tržnici ili u supermarketu. Batatu nisu potrebni posebni uvjeti pa je njegov uzgoj moguć na kontinentalnom, ali jednako tako i na mediteranskom dijelu Hrvatske.

Za batate je najbolje da ih sadimo na neutralnom ili tek blago kiselom tlu, pH vrijednost trebala bi biti najviše šest. Njihov se uzgoj obavlja iz presadnica, a uobičajeni razmak sadnje je 120 puta 30 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono o čemu je vrlo važno voditi računa kad je riječ o batatima jest navodnjavanje nakon sadnje. Naime, biljke je potrebno odmah navodnjavati te nastaviti s navodnjavanjem idućih tjedan dana. Zreli batati najčešće se vade od kolovoza do listopada, ovisno o veličini njihovog korijena. Vrlo je važno da se svi batati izvade prije mraza koji bi ih mogao uništiti.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo